Smörig tomatpasta med salvia och vitlök

Igår skrev jag ett inlägg om min gigantiska salviaplanta som blev så stor i somras att jag blev ”tvungen” att hitta massvis av nya användningsområden för denna supergoda ört. Jag fick exakt 0 kommentarer på det där inlägget så jag vet inte hur intressant ni tycker att det är men det väljer jag att strunta i. Man kan väl aldrig få nog av att läsa om salvia? Tidigare har jag framförallt använt salvia som smaksättning i brynt smör eller tillsammans med råstekt potatis – men till min förvåning upptäckte jag att salvia verkligen är gott till det mesta. Och kanske framförallt i den här tomatsåsen med vitlök och sherryvinäger.

Jag vet inte hur många gånger jag åt denna tomatsås i somras. För få förmodligen. Jag menar, det dröjer tyvärr inte länge förrän tomaterna enbart smakar vatten – så nu ska jag inte skriva en avhandling om tomatsåsens förträfflighet så att ni missar den sista tomatskörden utan jag säger bara: SMÖR! TOMATER! SALVIA! ÄNNU MERA SMÖR! VITLÖK! PASTA! SHERRYVINÄGER! TADA MIDDAG!

smörig tomatpasta med salvia, vitlök och sherryvinäger

Smörig tomatpasta med salvia, vitlök och sherryvinäger

2 portioner
Tid: 20 min

400 g små, svenska tomater
1 näve färsk salvia
150 g smör
3 klyftor vitlök
1 liten nypa chiliflakes
några droppar sherryvinäger (eller annan vinäger, t ex rödvinsvinäger)
salt och svartpeppar
olivolja

servering:
valfri kokt pasta
riven lagrad ost, t ex grana padano

Ta bort skalet från vitlöken och tryck till den med sidan av kniven. Stek de hela tomaterna i olja i en stekpanna tillsammans med vitlöken och chiliflakes. Rör om ofta och när tomaterna har börjat mjukna tryck till dem en aning med en träslev. Tillsätt salvian och låt steka med hastigt. Tillsätt smöret och låt det smälta och låt småkoka 5-10 minuter. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera med nykokt pasta och toppa med ost.

Följ mig gärna på Instagram för daglig inspiration och enkla vegorecept.