Nu är det nästan på dagen två månader sedan min första kokbok Plåtmat släpptes. Det var utan tvekan det jobbigaste och mest nervösa jag har gjort i hela mitt liv så det är en sådan lättad (och givetvis också väldigt glädjande) att få se er läsa den, provlaga ur den och uppskatta den.
Idag tänkte jag bjuda på ett av mina favoritrecept från boken som också har kommit att bli en storfavorit här hemma. Det är en vit smördegspizza med mascarpone i botten, prästost och champinjoner. Sedan toppas den med krasse och tryffelmajonnäs. Supergod och superenkel verkligen. Och suverän att både servera som förrätt i mindre bitar som små snittar eller att laga till middag såklart.
Jag använder mig av färdig smördeg som jag för övrigt tycker är något man alltid ska ha hemma. Ja, men jag älskar smördeg så mycket att jag har skrivit ett helt inlägg om denna fantastiska uppfinning. Har man en rulle smördeg i frysen eller kylen, ja då vet man att man båda kan trolla fram förrätt, huvudrätt, snacks eller dessert på nolltid. Men nu: receptet!
Smördegspizza med mascarpone, lagrad ost, svamp och tryffelkräm
1 rulle kyld smördeg à 250 g
125 g mascarpone (ca 1/2 burk)
2 dl riven lagrad ost t ex Västerbottensost eller prästost
250 g champinjoner
Topping
1 ask smörgåskrasse
en liten nypa chiliflakes
nymalen svartpeppar
ca 1/2 dl färdig tryffelkräm eller tryffelmajonnäs
Såhär gör du

Receptet är från min kokbok Plåtmat. Foto: Christin Clausen Bruun