Snabb svampsoppa med syrad grädde och dill + förslag på goda toppingar

Jag älskar soppa. Det gör jag verkligen. Men av någon anledning brukar jag glömma att soppa finns som middagsalternativ – och sedan tänker jag VARJE gång jag lagar soppa ”varför gör jag inte detta oftare?!”. För soppa är verkligen den perfekta måltiden. Det är billigt, det går att laga på lite vad som helst – och bäst av allt; det är den perfekta anledningen att klämma i sig en hel limpa bröd med smör själv.

Syrad grädde

Sedan jag upptäckte syrad grädde har mitt liv inte varit sig likt. Ok, jag medger att det där var en överdrift – men sedan jag upptäckte syrad grädde har mina soppor blivit SÅ markant mycket godare. Syrad grädde är alltså som om crème fraîche och grädde fick ett barn ihop. Jättegott att ha i soppor eller att ringla över en gryta och finns att hitta i mejerikylen i de flesta lite större matbutiker!

Dillolja

Jag är en typisk beroendeperson vilket innebär att när jag hittar en sak jag gillar gör jag det konstant tills jag tröttnar på det. Det kan vara allt från att lyssna på en och samma låt om och om igen tills jag hittar en ny som jag gillar bättre. Eller att hitta en råvara som man fullkomligt älskar vilket gör att man lånar bil enbart för att åka till Ikea, köper alla förpackningar dillolja som står framme och få frågan om man ska åka hem och bada i skiten. Jag är tokig i dillolja. Köp dillolja för bövelen! Kostar ca 25 kronor flaskan på Ikea och god att ha till typ allt.

Toppa soppan

Så, då kommer vi till det bästa med soppa – näst efter den tillhörande brödlimpan då; TOPPINGARNA! Och vad kan man toppa sin soppa med? Egentligen vad som helst. Jag brukar öppna kyl och skafferi och plocka av det har jag hemma, men här har ni några förslag på sådant som är gott nu på hösten och som passar ihop med svampen:

  • smörstekta och grovhackade hasselnötter
  • färsk dill
  • smaksatt olja; t ex dillolja eller ramslöksolja
  • grönkålschips
  • rostade solroskärnor
  • brödkrutonger (både surdegsbröd och rågbröd blir gott)
  • smulad fetaost
  • knaprigt stekta champinjoner
  • en klick crème fraiche eller annan yoghurt

 

snabb syrlig svampsoppa

Snabb svampsoppa med syrad grädde och dill

8 små förrättsportioner, eller ca 2-3 middagsportioner

1 gul lök
250 g champinjoner
1 paket syrad grädde (2 dl)
kallt vatten att späda med (ca 3–5 dl, ev mer)
1/2 citron
2 tsk soja
en nypa chiliflakes
salt och svartpeppar

topping:
färsk dill
dillolja

Grovhacka löken och svampen. Stek i lite olja i en kastrull tills vätskan börja släppa från svampen. Täck svamphacket med några deciliter vatten och låt koka ca 5 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med rikligt med citron, lite soja, salt, chiliflakes och peppar. Låt småkoka ytterligare 5–10 minuter. Mixa slätt med en stavmixer. Toppa soppan med dill och ringla över dillolja.

Ni hittar mig även på Instagram där ni kan följa mig för dagliga uppdateringar, enkla recept och vegoinspiration.