Gräddig morotssoppa med saffran, kikärtor och grönkål

Den här soppan är egentligen den ultimata rätten att laga i januari när man kanske har noll kronor kvar på kontot men ett skafferi och en kyl fylld av juliga ingredienser  som man inte vet vad man ska göra av. Men den är också perfekt att laga som adventsmiddag eller som en lite extra lyxig vardagsmiddag!

Mixad soppa vs soppa med bitar

Som ni vet älskar jag soppa – och då framförallt mixade soppor. Det är nästan som att jag hade glömt bort att man faktiskt kan äta soppor med bitar i – utan att det för den sakens skull måste vara en gryta. Den här gräddiga saffranssoppan görs på en bas av morot och kikärtor och sedan toppas den med masserad grönkål och kokt bulgur för att få lite extra textur. Men som du redan vet; toppa med det du hittar hemma i kyl och skafferi. Gärna något fett, något knaprigt och något salt/starkt eller syrligt.

Lilla toppinghyllan

Som ni vet brukar jag kategorisera mina måltider efter en modell i 4 steg som jag kallar för plåtmodellen och den består av en bas, smaksättning, topping och sås. Denna modell går att använda till de flesta andra måltider också. Med topping menar jag något som man adderar till måltiden sist. Framförallt för att få till lite extra kris men även för att arbeta lite med rättens textur. Jag har en egen liten toppinghylla i skafferiet där jag har olika nötter och frön, konserver med baljväxter, couscous, bulgur och kryddor.

Laga soppa på rester!

Dagens recept är ett resultat av en kylskåpsrensning. Mina bästa rätter brukar jag komma på genom att gå igenom vad jag redan har hemma och sedan trolla ihop något av det, det känns nästan som en mysterybox i Masterchef. Jag rekommenderar verkligen alla att laga mat efter kylrensningsmetoden åtminstone en gång i veckan. Det finns ingenting som är så bra för matlagningskreativiteten som att trolla fram något på begränsade råvaror. Eftersom jag snabbt kastade ihop soppan och inte då hade en tanke på att DET SKULLE BLI SÅ SJUKT GOTT!!! skrev jag inte ner det exakta receptet under tiden jag lagade rätten. Så mängden vatten/grädde/crème fraîche är inte jättenoggrant – utan smaka dig fram tills du har en konsistens och smak du gillar. Nomnom!

gräddigmorotssoppa

Gräddig morotssoppa med saffran, kikärtor och grönkål

1 gul lök, finhackad
4 morötter, grovhackade
1 paket saffran
ca 2 dl vatten
2 dl havregrädde
1–2 dl crème fraiche
1/2 tsk spiskummin
1 tsk paprika
2 tsk curry
en nypa chiliflakes
1–2 tsk japansk soja
1–2 tsk vitvinsvinäger
1/2 apelsin, saft
1 paket à 400 g kokta kikärtor, avsköljda och avrunna
ev. 1 näve parmesan/grana padano
salt och svartpeppar

Topping
masserad grönkål
kokt bulgur
dill
extra chiliflakes
rostade solroskärnor
ev. granatäpplekärnor

Såhär gör du:

Börja med att steka löken mjuk i lite rapsolja. Vänd i morötterna och saffran och låt steka ytterligare någon minut. Tillsätt vatten, grädde och crème fraiche och låt koka upp. Smaksätt med de torra kryddorna, lite i taget tills du har en smak du gillar. När morötterna har mjuknat, men fortfarande har lite textur är det dags att vända i kikärtorna, apelsinsaft, vinäger, soja och ost. Smaka av med salt och peppar och toppa med grönkål, bulgur, dill, solroskärnor och eventuellt granatäpplekärnor.

 

Följ mig på Instagram för dagliga uppdateringar. Gå till mitt receptregister för att hitta en lista över samtliga recept. Min bok Plåtmat går att köpa på bland annat Adlibris och Bokus.