Halloumikebab med rostad potatis: mitt favoritrecept från Plåtmat!

Nu är det snart 8 månader sedan jag släppte min första kokbok Plåtmat – Grönt i en långpanna. Helt ärligt att det skitläskigt att släppa en bok, därför är jag SÅ himla glad att den har blivit så väl mottagen.

Enligt er läsare verkar det som att receptet på halloumipytten är det som har blivit mest uppskattat – men om du frågar mig är det utan tvekan halloumikebaben. Jag är helt tokig i den. Jag rostar alltså stora bitar halloumi i ugnen som jag har marinerat i yoghurt och kebabkryddor. Sedan får de rostas tillsammans med ett lager tunt skivad potatis och en näve körsbärstomater. Yoghurtmarinaden smälter över potatisen och skapar en helt fantastiskt god sås. Efter plåten varit i ugnen hivar jag på några nävar krispigt grönt och serverar med extra sås. Gott med vanlig yoghurt, ajvar eller sriracha – men jag lagar ofta en enkel pestokräm till.

Plåtmat yoghurtmarinerad halloumikebab

Receptet har du här! Och om du gillar receptet (och mig hehe) får du hemskt gärna köpa min bok Plåtmat för att stötta mitt arbete. Den finns t ex här på Adlibris och på Bokus. Tack! <3

yoghurtmarinerad halloumikebab med pestokräm från plåtmat

Yoghurtmarinerad halloumikebab med potatis och pestokräm

4 portioner, tid: 45 minuter, ugn 225 grader varmluft 

2 paket halloumi á 200 g
ca 1 kg potatis
150 g körsbärstomater, eller andra småtomater

Yoghurtmarinad
1 dl naturell, fet yoghurt
2 tsk malen spiskummin
2 msk torkad oregano
1 msk milt paprikapulver
2 tsk torkad timjan
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, rivna eller finhackade
1/2 citron, saft
grovmalen svartpeppar

Topping, sås och tillbehör
ajvar
grekisk yoghurt
1 liten rödlök, i tunna skivor
70 g babyspenat
1 citron, i klyftor
1 knippe dill eller persilja
ev. yoghurtbollar
ev. gurka, i små bitar
pitabröd

Pestokräm (blanda samman nedanstående ingredienser, klart!)
2 dl crème fraiche
1/2 dl grön pesto
svartpeppar

Dela halloumi i stora bitar, ca åtta stycken per ost. Rör samman ingredienserna till marinaden och blanda med halloumin så att den täcken osten runt om. Låt stå kallt i kylen i minst 10 minuter, men gärna längre om du har tid.

Skölj och dela potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Om du har små potatis går de att rosta hela, eller halva. Lägg potatis på en klädd plåt och ringla över lite olja. Lägg över halloumi på potatisen och häll över resterande marinad. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter (på 225 grader varmluft). Ta ut plåten och lägg på tomaterna. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt rosta ytterligare ca 10-15 minuter tills tomaterna mjuknat och potatis och halloumi fått lite färg.

Toppa potatis och ost med rödlök, spenat, citron, dill och eventuellt övriga toppingar. Servera med bröd och sås.

Följ mig gärna på Instagram för dagliga uppdateringar, enkla recept och vegoinspiration.

 

En kommentar

  1. Pingback: Vecka 4 -

Kommentarsfältet är stängt.