Tarte flambée: Gruyèrepizza med karamelliserad lökkräm, potatis och dragon

– I betalt annonssamarbete med Switzerland Cheese Marketing Nordics –

Jag är SÅ glad att äntligen få berätta för er att jag har inlett ett nytt, spännande samarbete med min favoritost Gruyère AOP som jag i år kommer att få ta fram en rad goda, gröna recept åt. De flesta av er som läser den här bloggen på regelbunden basis vet förmodligen vid det här laget hur fenomenal denna ost är (och hur mycket jag använder den) och därför känns det såklart extra kul att få möjlighet att djupdyka ytterligare i denna fantastiska råvara och dess användningsområden.

Men innan vi börjar prata om ostens användningsområden och egenskaper ska vi prata lite om Gruyères bakgrund och historia. För vad är egentligen Gruyère – och vad är det som gör att den är så god?

IMG_4049

Gruyère AOP och dess historia

Gruyère AOP kommer ursprungligen från Schweiz. Än idag tillverkas osten på samma sätt som på 1100-talet när den först kom till. En särskild stämpel har tagits fram för att skydda produkten och dess ursprung. För att få bli stämplad som Gruyère AOP måste det finnas en tradition bakom osten, den måste komma från en särskilt region och måste uppnå en viss smak och kvalitet.

Ostens egenskaper

Gruyère är god att både smälta, gratinera och äta som den är. Visst är Gruyère kanske mest känd som en lite lyxigare ost – men jag tycker att Gruyère funkar fint till vardags också istället för exempelvis pecorino eller parmesan. Just när man gör en tarte flambée, det vill säga en pizza som görs på en tunnare botten, är det viktigt att använda sig av en ost som inte blir för tung och gör degen mjuk.

Dragon och Gruyère: två bästa smakkompisar

En ört som jag tidigare har varit lite dålig på att använda, men som de senaste månaderna har fått ett stort uppsving i mitt kök är dragon. Ja, du vet den örten som liksom gör hela bearnaisesåsen. Men dragon är gott till så mycket annat, och en smakkompis som jag har hittat som är fantastisk är just Gruyère. Nedan hittar du grundreceptet på tarte flambéen. Basen består av en superenkel kräm på karamelliserad lök som jag sedan toppar med lättkokt potatis, Gruyère och färsk dragon. Fantastisk enkel och perfekt att servera som enklare plock eller som snabb middag till en.

gruyere pizza med potatis, dragon och lökkräm

Tarte flambée med Gruyère, karamelliserad lökkräm, potatis och dragon

1 pizza – 20 minuter

Tarte flambée är en pizza som skiljer sig från den klassiska italienska pizzan på det sätt att den görs på en tunnare botten och alltid är vit – och toppas med exempelvis crème fraîche istället för den klassiska tomatsåsen. Och varför är Gruyère det ultimata valet när man lagar pizza på tunn botten? Jo, för den ger ett krispigt och lätt resultat som är perfekt när man arbetar med tunnare degar. Testa själv! Jag brukar laga flera olika sorter och låta alla dela – men alltid Gruyère som ost när en lagar tunna pizzadegar. Servera pizzan med några skålar plock, som goda oliver eller kanske en enkel bönsallad med smörslungade haricot verts.

Ingredienser

1 piadina, libabröd eller tunt utkavlad pizzadeg
2 gula lökar, tunt skivade
1–2 msk smör
1 dl crème fraiche
1 liten nypa strösocker
1–2 dl riven Gruyère AOP
3–4 delikatesspotatisar

Topping

1/2 kruka dragon, plockad
1 nypa chiliflakes
grovmalen svartpeppar

Såhär gör du

Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Skär potatisen tunt med en mandolin. Koka i lättsaltat vatten ca 2 minuter så att potatisens råa smak försvinner. Låt rinna av. Stek löken i smör och/eller olja på medelvärme tills den börjar mjukna och få färg. Tillsätt socker och salt och låt steka med. Blanda med crème fraichen.

Bred ut lökkrämen jämnt över brödet. Ha på potatisen och riv över Gruyère AOP. Låt grädda i ugnen, ca 10 minuter tills osten och kanterna blivit gyllene. Toppa med dragon, chiliflakes och svartpeppar.

Vill du ha fler recept med Gruyère, kolla in hemsidan!

scm_Logo_mit_Text_DE_CH

– I betalt annonssamarbete med Switzerland Cheese Marketing Nordics –