Tuvessonskans vårpasta med brynt salviasmör, pocherat ägg, hasselnötter och citron

Något av det bästa man kan göra för kreativiteten är att begränsa sig. Det kan vara att laga mat på rester, på sådant som redan finns hemma, till en liten budget – eller som här! Byta miljö och laga mat på landet.

För i stugan finns det inte oändligt med kryddor, ett maffigt basskafferi eller frysen fylld av diverse grejer. Och just därför brukar jag laga den mest enkla, men samtidigt godaste maten just där. Som sås gjord på enbart grädde som får brynas i ugnen för att därefter mixas slätt. Eller grilled cheesemackor med svamp och vitlök. Men framförallt lagar jag mycket pasta!

Denna rätt gjorde jag på väldigt få ingredienser. Samtidigt brukar man säga att de bästa pastarätter lagas på just begränsade råvaror. Med det sagt – när du har ett begränsat skafferi eller kyl, laga pasta!

Här brynte jag smör med lite färsk salvia och hasselnötter. Valnötter funkar också om du inte gillar hassel. Smör måste ändå vara den absolut godaste såsen till pasta. Och äggula!

Pochera ägg i pastavatten

En sak jag upptäckte var hur otroligt enkelt det är att pochera ägg i pastavatten. Jag vet inte om jag hade tur eller om det var stärkelsen från pastan som gjorde att jag kunde pochera ägg utan någon som helst ansträngning alls. Just lättkokt eller pocherat ägg är otroligt gott till pasta, när äggulan får fungera som sås. Perfekt tillsammans med det nötiga smöret.

Snabb vårpasta med tortelloni, pocherat ägg, brynt saviasmör, hasselnötter, citron

Tuvessonskans vårpasta med brynt salviasmör, hasselnötter, pocherat ägg och citron

2 portioner
20 minuter

2 portioner fylld pasta, t ex ravioli eller tortelloni
100 g smör
1/2 dl hasselnötter
1/2 citron, saft
1 näve färsk salvia
1 litet knippe dill (ca 10 g)
2 ägg
ev. riven parmesan
salt och nymalen svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Spara pastavattnet till senare. Smält smöret i en kastrull tillsammans med hasselnötterna och salvian. Ta bort kastrullen från värmen när smöret börjat bli gyllene, slutat bubbla och luktar kola. Pochera äggen i det (välsaltade) pastavattnet. Kläck i ägget i vattnet och låt koka ca 30 sekunder till 1 minut. Gör ett ägg i taget.

Grunda två tallrikar med den kokta pastan. Toppa med det brynta smöret, ägget, extra dill, citronsaft samt nymalen svartpeppar. Toppa även eventuellt med riven ost om du vill ha det. Nomnom!

Följ mig gärna på Instagram för att ta del av daglig inspiration och enkla recept.