Gnocchi alla Sorrentina

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Mathem och Bagaren och Kocken

Titta! Jag har en ny kategori på bloggen. Den heter ”Pimp my halvfabrikat” och den är min nya favorit. Här kommer vi prata om något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat: hur man får diverse fabrikat och bli nice. Det kan vara allt från roliga toppingar till en plastkorv ärtsoppa till hur man gör smördegspiroger eller hottar upp färdigsåser. Ja, vi får se vad det blir av det helt enkelt!

Ni som följer mig på Instagram har förmodligen inte missat att jag i år har teamat upp mig med Mathem för att göra en uppsättning vardagsguider. Jag har hittills visat hur du går tillväga för att bygga upp det perfekta basskafferiet, baskylen och hur du använder din frys på bästa sätt. Och så gjorde jag en liten halvfabrikatsguide – jag kände vi alla kunde behöva en sådan inför sommarloven. Då visade jag hur man gör denna suuupersnabba vardagsrätt som alltså är gnocchi som man bakar med tomatsås och ost i ugnen. Och nu lägger jag in den här också, så den blir lättare för er att hitta!

Gnocchi är en grej man såklart kan trixa ihop själv, jag menar det görs på potatis, ägg och mjöl och är jätteenkelt. Men vet ni? Färdiggnocchi går snabbt och är riktigt bra – framförallt den från Rana. Det viktiga när man tillreder färdiggnocchin är dock att inte koka den, som det står på paketet. Istället ska man steka den i rikligt med fett. Då blir den mjuk på insidan men krispig på utsidan.

Men OBS! Det blir inte gott i matlådan så jag rekommenderar inte att ha denna rätt med sig till jobbet dagen efter. Ät upp allt direkt!

  1. Gnocchi
    Gnocchin är potatisbollar som man köper på påse, i kyldisken. Förväxla alltså inte med den du hittar på vanliga pastaavdelningen som också ibland kallas för ”gnocchi” utan att egentligen vara det. Potatisgnocchi ska det vara! Denna från Rana är min favorit. Kom ihåg: koka den inte först utan stek bara på för godast resultat.

2. Tomatsås
Jag älskar att göra tomatsås. Då gör jag den helst på hela San Marzanotomater som får koka ihop länge – men ibland är det nice att fuska med färdig tomatsås också. Då tycker jag att denna från De Cecco är riktigt bra.

3. Mozzarella
Mozzarellan då, vilken ska man ta? Ta vilken du vill! Jag gillar buffelmozzarella mycket, och den på bilden här under har kommit att bli min favorit. Den kostar aningen mer än många andra mozzarellaostar gör, men jag tycker själv det är värt det. God ost är livet.

4. Parmesanost
Då var vi framme vid den sista ingrediensen: osten! Jag brukar köpa parmesan i stora bitar, framförallt eftersom det är en av de råvaror som jag använder mig absolut mest av och alltid vill ha hemma. Tänk på att parmesan innehåller löpe, så vill du inte ha det i maten – kolla noga på innehållsförteckningen så att du hittar en ost utan.

Stekpannan
Och stekpannan då! Jag får alltid en miljon frågor om vad jag använder för stekpanna så jag slänger upp den här med länk så att ni hittar den. Denna använder jag särskilt till rätter som jag först vill köra på spisen och sen i ugnen. Till gnocchi då såklart men även t ex shakshuka! Den kallas för ugnspanna, och den kommer från Fiskars. Älskar den.

Gnocchi alla Sorrentina

2 påsar gnocchi från Rana
1 burk De Decco tomatsås
1 paket buffelmozzarella
2 dl riven parmesanost
olivolja och/eller smör, till stekning

Stek den okokta gnocchin gyllene och krispig i rikligt med fett, i en ugnssäker stekpanna eller kastrull. Häll i tomatsåsen och rör runt. Dela mozzarellan i mindre bitar med händerna och tryck ner den i tomatsåsen. Toppa allt med rikligt med parmesan. Låt gratinera i ugnen på 230 grader tills den fått fin yta, ca 10–15 minuter. Servera genast med en god grönsallad, extra parmesan och olivolja.

Kommentera