Potatissallad med pesto och burrata

Nämen! En potatissallad till? Jajemän! Ni gillade den förra potatissalladen med brynt smör och äpple så mycket att jag tänkte: varför inte slänga upp ett recept till?

Jag vet visserligen inte om det egentligen räknas som ett recept eftersom du helt sonika blandar 3 ingredienser för att sedan få ett världsgott tillbehör att servera till typ allt, men nu kör vi ändå! Och vi börjar med att prata om peston.

Pesto är absolut inte enbart något du ska servera till pastan. Pesto är gott att servera som sås till väldigt mycket. Att dippa bröd i! Men kanske framförallt: till potatis! En perfekt sommar- eller sensommarsallad att servera till exempelvis grillat. Eller som en av flera mellanrätter att dela på vid bordet. Du ska inte heller enbart göra den på basilika, utan här kan du verkligen gå loss! I min bok Plåtmat har jag skrivit en ”formel” för pesto där du tar en del ”grönt”, en del ost, en del nötter/frön och en del smaksättare. Och en del olja, såklart! Grönt kan vara blast, örter, grönkål! Men också soltorkad tomat eller rostade tomater. Frön och nötter kan vara solroskärnor, pistagenötter, mandel, cashewnötter. Inte enbart pinjenötter med andra ord. Och samma sak med ost. Byt gärna ut parmesanosten mot någon annan god, lagrad ost som kanske Västerbottensost?

Burrata då, vad är det? Burrata har ju minst sagt fått ett uppsving de senaste åren och går idag att hitta lite varstans. Burrata är alltså som en gräddinsprängd mozzarella. Väldigt god! Håll gärna uppsikt på Lidls italienska veckor, då har de en stor och god burrata som jag älskar. Om du inte hittar burrata i butiken kan du köra på en god mozzarella istället – eller göra en egen ostkräm genom att mixa mozzarella med något krämigt, som grädde eller kanske färskost?

Potatissallad med pesto och burrata

900 g potatis, t ex delikatesspotatis
1 burrata
1–2 dl valfri pesto
1 knippe dill
en liten bit god parmesanost
olivolja
svartpeppar

Koka potatisen hel i saltat vatten. Häll av vattnet, lägg potatisen på ett fat och ös på peston. Riv burratan med händerna i stora bitar och fördela jämnt över fatet. Avsluta med att ha på färsk dill, rikligt med parmesan och peppar.

3 kommentarer Lägg till

 1. Emma skriver:

  Läste helt fel i den här meningen: ”Burrata är alltså som en gräddinsprängd mozzarella.” Jag läste GÄDDinsprängd! Haha, fy vad inte gott det lät alltså. Nej, den produktutvecklingen slipper jag gärna. Men receptet lät väldigt gott, när man inte läser fel 😁

  1. Haha, fyfan vad äckligt? Men blev ändå lite inspirerad nu och börjar tänka på vad man skulle kunna fylla en burrata med nu. Man har ju börjat göra ”fylld” gnocchi – så varför inte köra in något i osten också?

   1. Emma skriver:

    Ja varför inte? Allt utom gädda då.

Kommentera