Tacopaj: 90-talets paradrätt!

Våren 2019 höll jag i en kurs i kulturhistorisk matlagning. Under 4 tillfällen träffades vi en grupp på 10 personer för att laga oss igenom svenskt 1900-tal. Vi började år 1917 och jobbade oss sedan framåt. 50-tal, 70-tal och slutligen 90-talet. Givetvis skulle vi då laga något med texmex, och lotten hamnade inte helt otippat på den ikoniska tacopajen!

Om sanningen ska fram åt jag aldrig tacopaj under min barndom. Och jag var faktiskt rätt skeptisk till denna rätt när vi skulle laga den på kursen. Texmex i en taco? Nej, kan det verkligen vara gott? JA OM DET VAR! Denna lilla tacopaj har nu blivit en av den här familjens favoriträtter. Perfekt i lunchlådan, enkel att laga till många och är helt galet god.

Tacopaj kicking ass taking names sedan 1994. Pajdegen är MatTinas, och jag tror det i grunden är en slags sconesdeg? Väldigt smart i alla fall! Laga den du också! Här kommer receptet:

Tacopaj med ostkräm

50 g smör
1,5 dl mjölk (t ex havremjölk)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
400 g fryst vegofärs, t ex Anamma
4 färska tomater, grovhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk paprika
2 tsk rökt papriak
2 tsk oregano
1 tsk spiskummin
2 msk tomatpuré
2–3 msk tacosalsa
1–2 tsk japansk soja
2 dl crème fraiche
150 g smakrik riven ost
2 msk havregrädde, eller annan grädde
salt och peppar

Blanda samman mjölk, mjöl, bakpulver och smör. Kavla ut och lägg i en pajform.

Stek färsen tillsamman med vitlöken och de torra kryddorna. Ha i tomatpuré, färska tomater, och tomatsalsa och rör runt. Smaka av med salt, peppar och lite soja.

Lägg över färsblandningen i pajformen. Blanda crème fraiche med ost och grädde. Häll ovanpå färsen. Ha över ytterligare lite ost. Tillaga på 200 grader ca 35 minuter tills det fått en gyllene yta.

Servera med isbergssallad med tomat, gurka och majs.

2 kommentarer Lägg till

 1. Arefeh Behbakht skriver:

  Hej!

  Tack för en fantastisk blogg 😍

  Jag har tre frågor!

  1) Kan man använda krossade tomater istället för färska tomater och isf i vilken mängd?

  2) Kan man använda sriracha-sås eller liknande istället för taco-sås?

  3) Kan man använda havre-fraiche istället för cream fraîche?

  Kram från Göteborg ❤️

  1. Hej! Du kan utesluta tomaterna helt. Annars max en halv burk tomatkross. Du kan utesluta tacosåsen helt också och ersätta med lite extra krossade tomater (av god kvalitet) – men kanske vill du ha i lite extra grönsaker och smaksättare då som kanske paprika/majs/chili? Och jag har inte testat havrefraichen varm så är osäker på hur den beter sig. Om det står att det går att värma havrefraiche på paketet, då borde det gå hur fint som helst 🙂

Kommentera