Melanzane alla Parmigiana

Imorse hade jag en omröstning på Instagram där ni fick bestämma vilket recept jag skulle blogga om idag. Antingen auberginegratängen melanzane alla parmigiana alternativt ziti al forno. Zitin vann överlägset. Lyssnade jag på er? Nej. Jag fick parmigiana-feeling istället och är jag är dessvärre en extremt lustdriven person så nu fick det bli såhär och det blir nog bra det också.

Jag vet att ni är många som är tveksamt inställda till aubergine. Ja, det brukade jag också vara. Jag har ätit för mycket seg, besk och tradig aubergine i mitt liv. Aubergine är dock fantastiskt gott om det tillagas på rätt sätt. Så ge inte upp auberginen utan ge den en ny chans!

Parmigiana går att laga på massvis av olika sätt. Man kan panera och fritera auberginen (men palla hålla på?). Du kan även rosta den i ugnen om du är riktigt lat eller steka den i massvis av olja om du är mellan-lat. Tomatsåsen kan man göra med ricotta, som en arrabiata med massa chili eller göra den helt plain. Helst ska man göra den på riktigt goda tomater, jag brukar använda mig av de hela konserverade San Marzanotomaterna på burk. Det ger ett perfekt resultat, varje gång.

Jag bryter som vanligt alla mattraditioner och har den här gången kört ner en ostkräm i parmigianan. Ja, jag gillar mat som är riktigt gojsig så man kan suga upp all sås med bröd. Vill du göra en traditionell melanzane, ja då ska du inte leta här i alla fall. Det här är en otraditionell lat-variant men som är förbannat trevlig ändå. När gratängen har gratinerats färdigt i ett tjockt lager ost, då låter jag den sätta sig i formen en femton minuter en kvart innan jag lägger över allt på ett stort fat. Då river jag över en riktigt god (rumstempererad) mozzarella och avslutar med att ha på god olivolja, basilika och extra riven parmesan.

Det här ÄR den perfekta bjudrätten. Söndagsmiddag i sitt esse. Servera en god krispig grönsallad vid sidan, gott rödvin och bröd. En skål med oliver! SÅ SÅ SÅ gott är det. Och lättlagat! Nu: receptet!

Och förresten! Gillar du receptet? Köp då gärna min kokbok Käka Grönt! ❤️

Melanzane alla Parmigiana

3 medelstora auberginer
1 mozzarella
3 dl riven parmesanost
olivolja

Tomatsås
2 burkar hela San Marzanotomater (alternativt finkrossade tomater, t ex Mutti)
2 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
1 msk torkad oregano
1–2 tsk balsamvinäger
1 liten nypa chiliflakes
1 tsk flytande honung
salt och svartpeppar

Ostkräm
2 dl crème fraiche
2 dl riven parmesan
1 näve färsk basilika, grovhackad
svartpeppar

Servering
Mozzarella
Parmesan
Basilika
Bröd
Syrlig och krispig sidosallad

Dela auberginen på längden, i halvcentimetertjocka skivor. Lägg på en kökshandduk, ha på salt och låt vila under tiden du sätter igång tomatsåsen.

Tomatsås: lägg samtliga ingredienser i en kastrull. Kläm tomaterna med händerna eller hacka dem med en träslev. Låt koka minst 20 minuter, ju längre tid desto godare blir såsen. Rör då och då så att den inte bränner i botten. Smaka av med salt och peppar.

Skölj av auberginen och torka av den ordentligt. Stek auberginen i massvis av olja på båda sidor så att den blir lite lätt gyllene.

Ostkräm: blanda crème fraiche med ost, basilika och svartpeppar.

Komponera gratängen genom att lägga ett lager tomatsås på botten av en ugnsfast form. Varva med aubergine, tomatsås, ostkräm och mozzarella som du river direkt med händerna i tjocka bitar. Avsluta med att ha på rikligt med ost över hela gratängen. Låt rosta i mitten av ugnen på 225 grader i ca 30 minuter tills gratängen har fått en fin gyllene färg.

Låt gratängen svalna ca 10-15 minuter så att den sätter sig ordentligt. Lägg över på ett fat, ringla över rikligt med olivolja, ha på extra mozzarella, parmesan och basilika. Servera med bröd och en syrlig sallad vid sidan.

Kommentera