Bakad potatis med curryröra med äpple, linser och picklad blomkål

Alla vi som är uppvuxna på 90-talet har den bakade potatisen som vår alldeles egna nationalrätt. Det är vår generations barndomssignum. Jag åt den oftast med kyckling/curry eller rökt skinka/grillkrydda: men vegovarianterna – fanns de ens? Möjligtvis ”smör och piffi allkrydda” men det räknas väl ändå inte som en legitim fyllning, eller hur?

Men nu! Här ska ni få se på en riktigt nice vegoröra som dessutom går att göra helt vegansk om man vill det. Och den är riktigt jäkla god dessutom. Bakpotatis är en genialisk grej som jag tycker vi borde äta oftare. Gärna som en bakpotatis-bar med massvis av röror, smörer, kryddor och krispigt grönt i små skålar så man själv får komponera sin lille potatistallrik. Mer potatis till folket! Och gärna fler fester och middagsbjudningar där maten inte behöver vara pretentiös och svindyr för den delen.

Basen till den här röran består av gröna färdigkokta linser. Sådana som man köper på tetra alltså. De har jag ofta i mina såser och röror, det är ett jättebra sätt att tillsätta proteiner till vegomåltiden – att lägga proteinet i såsen alltså. Jag smaksätter med curry och grönt äpple eftersom det är de två bästa smakkompisarna jag vet just nu. Och slutligen: picklad blomkål på toppen eftersom såhär krämiga rätter alltid behöver något lite syrligt för att väga upp. Vill du kan du klämma i lite rödlök tillsammans med blomkålen också, det är aldrig fel. Men nu RECEPTET! Och alltså, förlåt för den megafula bilden men det är faktiskt inte lönt att göra sig till. Att styla en bakpotatis med fyllning är som att sminka en gris. Så det så.

Bakpotatis med en curryröra med äpple, linser och picklad blomkål

Curryröra
2 dl crème fraiche
0,5-1 dl majonnäs
2,5 dl kokta gröna linser (1 tetra à 400 g)
2 tsk stark curry
1 tsk gurkmeja
1 äpple, finhackat
1-2 tsk flytande honung
ev. finhackad purjolök
salt och peppar

Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt, peppar och honung.

Picklad blomkål
1/2 litet blomkålshuvud
3 dl kallt vatten
2 dl socker
1 dl ättika 12%

Koka upp ättikslagen. Dela blomkålen i små buketter. Häll lagen över blomkålen och låt stå minst 1 timme innan servering.

Servera bakpotatisen med smör, salt, rikligt med curryröra. Toppa med picklad blomkål och eventuellt finhackad persilja.

Kommentera