Moussaka med belugalinser, kanel och rödvin

Som barn brukade min mamma laga moussaka vid lite högtidligare tillfällen efter ett matminne hon fått från Grekland då hon gått vilse och hamnat på en liten bakgård som den enda gästen. Kyparen hade sprungit och hämtat sin morsa så att hon kunde langa käk och efter lite mer än en timme kom hon ut med världens (!) godaste moussaka! Den försökte mamma sedan återskapa åt oss och varje gång jag äter moussaka nu tänker jag på denna lilla anekdot som mina föräldrar så många gånger återberättat för oss barn.

Denna vegetariska variant på moussaka är inte mammas, men den är inte särskilt tråkig den heller. Den perfekta söndagsmiddagen som dessutom är väldigt god i matlådan. Istället för färs använder jag mig av belugalinser. Belugalinser är alltså en ”fast” lins som håller formen när den kokas. Toppen att ersätta som färs i flertalet rätter – men även otroligt god att ha i sallader. Då ska den dock kokas i buljong för att komma till sin rätt.

Jag använder mig av hela San Marzano-tomater när jag lagar mina tomatbaserade grytor nuförtiden. Ja, när man väl har upptäckt denna konserverade hela tomat vill man inte använda något annat. Visst kostar den några kronor extra, men jag lovar – det är det värt.

Receptet räcker till ca 6 portioner! Eftersom rätten innehåller potatis tycker jag den blir kass att frysa, så lägg den gärna i matlåda och ät inom några dagar! Tomatfärssåsen kan du förbereda och frysa in om du vill det dock, så är det bara att plocka fram när du vill laga moussaka, lasagne eller bara ha som pastasås!

Vegetarisk moussaka med belugalinser, kanel och rödvin

3 auberginer
1 gul lök, finhackad
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
1 tsk paprikapulver
0,5–1 tsk malen kanel
1 tsk timjan
2 tsk oregano
2–3 msk tomatpuré
1 burk à 400 g hela konserverade tomater
1,5 dl torra (okokade) belugalinser
en liten slatt rödvin, ca 2–3 msk
1 msk grönsaksbuljongpulver (eller 1 tärning)
1 tsk balsamvinäger
1–2 tsk ljus soja
2 tsk flytande honung
4 potatisar
5 dl crème fraiche
4–6 dl riven ost
olivolja, till stekning
salt och svartpeppar

Skär auberginen på längden. Lägg den i ett durkslag och salta. Låt stå och rinna av under tiden du gör tomatsåsen.

Färssås:
Stek lök, chili och vitlök mjukt i rikligt med olivolja. Vänd i tomatpuré och torra kryddor och låt steka ytterligare någon minut. Ha i de hela tomaterna och krossa dem försiktigt med en träslev. Ha i buljongpulver, vin, soja, vinäger och honung. Låt stå och småputtra, minst 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Koka linserna enligt instruktionerna på paketet. Blanda ner linserna i tomatsåsen.

Skala potatisen i skivor och låt de koka i saltat vatten, ca 5 minuter. Häll av vattnet.

Ostsås:
Blanda crème fraichen med ost och svartpeppar. Svara ca 2 dl av osten att toppa gratängen med.

Skölj bort saltet från auberginen och torka av den. Stek auberginen i rikligt med olja på båda sidor.

Komponera moussakan genom att varva aubergine med potatis, förstås och ostkräm. Avsluta med ett lager ostkräm och strö över resterande ost. Låt gratinera i mitten av ugnen på 200 grader ca 30-40 minuter. Gratängen ska få mycket färg!

Servera med en syrlig grönsallad, fetaost och tzatsiki till.

Kommentera