Hummusfat i flera lager med saffranshalloumi, granatäpple och myntaolja

Det senaste året har det öppnat flera hummusbarer i Malmö. Jag tror att Two Forks var först med sin pop-up-lunch på SOI29 och kort därpå öppnade Hummusson på Triangeln. Nu senast har Hummussapiens öppnat sin lilla hummuscykel – och det här ÄR ett av de bästa matkoncepten vi har.

Det viktiga när man gör en hummus är att den ska vara riktigt krämig och mjuk, det vill säga motsatsen till hur många av oss har ätit den tidigare. Därefter toppas den med diverse goda grejer. Slutligen serveras allt med ett riktigt gott pitabröd. Sen är middagen färdig!

Idag ska vi kika på hur jag gör mina hummusfat i flera lager. Du kan givetvis göra din hummus själv. Det är både billigt och enkelt. Men ibland är man lat och då funkar färdighummus fint det också. Just fabrikatshummus är faktiskt väldigt bra, jag brukar köpa den från Sevan men jag har hört mycket gott om Zeinas också.

Det bästa med den här typen av middag är att du kan passa på att rensa kyl och skafferi! Och så tar det max 20 minuter att få allt färdigt. Men nu kikar vi på hur du kan göra ditt eget hummusfat i 5 steg!

1. Basen

Vi börjar med basen vilket innebär att vi lägger ett tjockt lager hummus på ett fat. Ska du bara göra en portion, lägg det i en djup tallrik direkt istället.

2. Örtolja

Ovanpå hummusen toppar du med en örtolja. Här har jag hackat mynta och lite lite koriander och sedan hällt på en god olivolja. Om du vill kan du ha i riven vitlök eller finhackad grön chili också. Gör som du vill!

3. Saffransstekt halloumi

Därefter är det dags att toppa med halloumi! Den har du delat i mindre bitar och stekt i olivolja tills den blivit gyllene och krispiga. Häll sedan på ett paket saffran och lite olivolja till och låt det snabbt steka med. Sen är det klart! Saffranshalloumi är gott till mycket!

4. Granatäpple

För att få till lite syrlighet har vi sedan på granatäpple som är så gott såhär års. Ju mer desto bättre!

5. Cashewkross

Slutligen är det dags att få till något lite knaprigt. Här har jag mortlat rostade cashewnötter och sedan haft i lite svarta sesamfrön. Ös det över hela rätten! Avsluta med att ha på extra mynta, lite olivolja, citron och svartpeppar. Och där har vi en fantastiskt enkel hummusrätt färdig! Klar på nolltid! Nomnom!

5 kommentarer Lägg till

  1. Ulrika skriver:

    åh herregud. det låter ju fantastiskt

    1. JA! Det är en sådan perfekt vardagsrätt, hummus i lager!

Kommentera