Rotfruktssoppa med kantareller och syrad grädde

Ni vet ju redan hur mycket jag älskar soppa. Och en av de soppor som står högst på min gilla-lista är ängamat. För bäst resultat ska den göras på sommarens första primörer och sen är den förbjuden att ätas fram till våren igen.

Då gäller det att vara kreativ och här har jag gjort ängamat i vinterskrud. Som bas använder jag mig av svenska råvaror som är i säsong just nu. Rotfrukter som rotselleri, morot och potatis – men du kan också använda dig av kålrot och palsternacka. Ja, välj fritt! Jag vill gärna ha blomkål i min ängamat men eftersom det inte är i säsong vänder jag mig istället till frysen. I frysen är allting alltid i säsong, glöm inte det. Kolla bara en extra gång så att du köper grönsaker från Sverige. Avslutningsvis toppar jag allt med rikligt med hårt stekta kantareller och persilja. Mmmm, släta soppor med ett berg av toppingar är gott men DETTA! Så mysig mat att både laga och käka.

I mina soppor använder jag oftast mig av något som kallas för syrad grädde. Jag har skrivit om den flera gånger, men gör det ändå nu igen så att ingen missar. Man hittar den alltså bland vispgrädden och förpackningen ser likadan ut. Den smakar crème fraiche men är i flytande form. Från Arla. Soppan räcker till 3-4 personer.

Rotfruktssoppa med kantareller och syrad grädde

1 gul lök, finhackad
3 potatisar, i bitar
4 morötter, i bitar
1 stor bit rotselleri, i bitar
1–2 msk buljongpulver (alternativt 1–2 tärningar)
vatten, så att de täcker grönsakerna
1 stor näve fryst blomkål (aj! Men kommer inte på någon bättre beskrivning)
3 dl syrad grädde (alternativt crème fraiche och/eller vispgrädde)
150 g stekta kantareller eller trattkantareller
1 citron, saften
färsk persilja
salt och peppar
olja, till stekning

Stek löken mjukt i olivolja i en kastrull och ha sedan i rotfrukterna och stek med hastigt. Fyll på med vatten så att det täcker rotfrukterna samt buljongpulver/tärning. Låt koka på medelvärme tills rotfrukterna är mjuka. Ha då i den frysta blomkålen och låt den mjukna i buljongen tillsammans med den syrade grädden. Avsluta med att ha i rikligt med citronsaft och smaka av med salt och peppar. Servera med rikligt med persilja.

2 kommentarer Lägg till

  1. Suzanne skriver:

    Receptet ser jättegott ut men någon rotfruktspaj är det nog inte 😉
    Soppa är riktigt gott nu när det börjar bli kyligt ute, perfekt med med massa goda rotfrukter och svamp.

    1. Haha, men nej! Hade nog blivit något autokorrekt-fel där. Tack för att du sa till. 🙂

Kommentera