Flatbreads med kryddrostade kikärter och avokadokräm

Innan jag började skriva böcker arbetade jag med att skapa recept åt tidningar. Bland annat gjorde jag en del recept till Vegomagasinet, vilket jag nu när jag har bokskrivarpaus har börjat göra igen!

Det här receptet har nog en 3 år på nacken, så det är verkligen på tiden att det publiceras här också och inte enbart hos Vegomagasinet då. Att göra brödmat är verkligen ett av mina bästa tips för enkla och goda middagar. Ja, jag har ju faktiskt skrivit en hel bok (Käka Grönt!) där just brödmat fått ett eget delkapitel där jag förklarar hur jag tänker när jag komponerar mina brödrätter. Och idag ska vi alltså prata om flatbreads!

Givetvis kan du baka egna flatbreads. Men som ni vet, jag bakar helst inte i onödan. Som ”flatbread” använder jag pitabröd som jag sedan låter steka varma och gyllene. Blir väldigt gott det också. Det är inte ofta jag äter avokado, MEN när jag gör det äter jag den gärna såhär som en suuuperkrämig röra. Det här receptet räcker till 6 st flatbreads. Tar kanske 20 minuter att laga! Vill du ha det helt veganskt som i originalreceptet byter du ut yoghurten mot rapsolja bara!

Flatbreads med kryddrostade kikärter och avokadokräm

Avokadokräm
2 avokador
2 tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 msk fet yoghurt
salt + svartpeppar

Kryddrostade kikärter
2 förpackningar kikärter à 400 g, sköljda och avrunna
1-2 tsk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver
1 msk rapsolja, till stekning
salt + svartpeppar

Till servering
6 pitabröd
2 msk olivolja, till stekning
1 jalapeño eller grön chili, finhackad
5citron, saften
1 dl saltrostade solrosfrön
ev 35 g ruccola
1 knippe färsk dill, hackad

Avokadokräm
Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna. Mixa avokado slätt med yoghurt, vitlök och citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar.

Kryddrostade kikärter
Hetta upp en stekpanna och häll i kikärterna. När de har börjat torka, lägg i samtliga kryddor och olja. Låt steka på medelvärme i ca 10 minuter tills de är krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Stek pitabröden i olja på båda sidorna.

Bred på ett tjockt lager avokadokräm på pitabröden och toppa med de rostade kikärterna, finhackad jalapeño, rostade solrosfrön och ruccola. Smaka av med citronsaft, dill, salt och peppar.

Kommentera