Gnocchi i tomatsås med brynt saffranssmör

Inlägget innehåller reklam genom en annonslänk till Kitchentime

Jag älskar kombinationen tomat + saffran. Jag trodde att det var en klassiker som alla gillar (jag menar hallå fisksoppa?!) men jag har förstått att många enbart vill ha saffran i sina julkakor? Jag vill göra som Brasse och skrika fel, fel, fel för saffran är en SÅ trevlig och mångsidig smaksättare som jag tycker alla borde utforska mer.

Som ni vet sedan tidigare är jag tokig i gnocchi. Världens bästa vardagskäk är det, har man ett paket gnocchi hemma i kylen har man middag. Här har jag gjort ett brynt saffranssmör till gnocchin där jag sedan har vispat ner tomatpassata som jag serverar till den stekta gnocchin. Sen är det typ klart? En perfekt fredagsrätt. Mat som går snabbt men som ändå känns lite festlig.

Tomatsåsen med saffran kan du såklart ha till annat också. Men gnocchin till, det är ändå en fullpottare måste jag säga. Och just det, receptet räcker till 2 portioner! En väldigt mättande och maffig rätt.

1. Passata
Passata är alltså passerad tomat. Det går att köpa både på tetra och på flaska i de flesta matbutiker.

2. Gnocchi
Du kan såklart göra egen gnocchi. Det är inte svårt MEN man vill ibland ta genvägar och då finns det faktiskt väldigt bra färdig-gnocchi. Jag köper gärna den från Rana. Det viktiga när ni tillagar färdig gnocchi på påse är att inte koka den först. Stek den istället i rikligt med fett tills den blir krispig och gyllene. Använd inte en för liten stekpanna, då kan den lätt steka fast – utan en stor rymlig panna med massa fett i är den bästa.

3. Stekpanna
Jag får ständigt frågor om vilken stekpanna/annan köksutrustning jag använder, så jag tänker att jag passar på att tipsa om min favorit här nu också. Denna ”ugnspanna” från Fiskars har jag haft i ungefär ett år nu och den är min absoluta favorit. För det första fastnar ingenting i den och för det andra tycker jag det är så smidigt att man både kan steka i den och ha den i ugnen. Vill du läsa mer om pannan? Klicka här (annonslänk)!

Gnocchi i tomatsås med brynt saffranssmör

50 g smör
1 kuvert saffran
200 g passata
0,5-1 dl kallt vatten
1 tsk honung
1 paket gnocchi
salt och peppar
olivolja, till stekning
finriven parmesan

Stek den okokta gnocchin i riktigt med olivolja tills den har blivit gyllene och krispig.

Bryn smöret i en kastrull eller stekpanna. Ha i saffran och vispa. Sänk värmen och vispa ner tomatpassatan. Ha även i lite vatten för att få till en lite lösare konsistens. Vispa hela tiden och låt koka samman. Smaka av med honung, salt och peppar.

Vill du ha en lite starkare tomatsås kan du även tillsätta lite chiliflakes. Blanda den stekta gnocchin med tomatsåsen och toppa med massvis av finriven parmesan.

Kommentera