Första gången jag åt kombinationen apelsin och fänkål var hemma hos min vän Alexandra. Hon och hennes man serverade salladen tillsammans med friterade ost- och riskroketter samt en aioli och det var en sådan otroligt minnesvärd måltid.
Jag läste sedan på om salladen, vilket visade sig vara en siciliansk klassiker. Den finns i flera olika varianter, vanligt är att även tillsätta silverlök och/eller oliver. Ibland mynta och chili. Alla varianter är kul och goda. Älskar när det är lätt att byta ut ingredienser efter vad man har hemma eller är sugen på.

Mygel på Lodgatan
Mygel, en ny restaurang här i Malmö, har precis öppnat en liten italiensk deli hos sig – så jag bestämde mig för att åka dit och köpa lite sicilianska råvaror. Rekommenderar verkligen Mygel till alla. God mat, fin lokal och kul att de även har denna lilla butik. Den här gången köpte jag ett gäng blodapelsiner!
Det var början på något som jag tror man kan kalla för ett beroende, för det enda jag har tänkt på sedan dess är nästa gång jag ska få äta blodapelsin. Jag har det i allt! Till allt! Men den här salladen med en dressing på blodapelsin måste ni börja med att laga.

Speceributik på Amiralsgatan
Jag vill samtidigt passa på och tipsa om den nya Speceributiken som öppnat på Amiralsgatan. Jag köpte pimient d’espelette på lösvikt där. Ett franskt chilipulver som är så sanslöst gott. Ja, alla i Malmö måste alltså köpa. Även här fanns mycket goda blodapelsiner. Köpte utöver apelsin och chilipulver riktigt fina beska blad, som jag inte har sett någon annanstans i Malmö tidigare. En otroligt fin butik. Gå dit!

Blodapelsinsallad med fänkål, pistage och apelsinaioli
3 blodapelsiner
1 fänkål
1 liten bit chevrette (en hård getost), alternativt parmesan
en liten näve pistagenötter
olivolja
Dressingen
1/2 blodapelsin, saften
1,5 dl majonnäs
En liten nypa valfritt chilipulver
Såhär gör du
Skiva fänkålen tunt och lägg på ett fart. Skär bort skalet från apelsinerna och filéa dem sedan, alternativt skär i skivor. Blanda apelsinen med fänkålen. Ringla över lite olja. Toppa med rikligt med hyvlad eller smulad chevrette. Krossa nötterna grovt i en mortel och strö över hela salladen. Salta och peppra.
Dressingen: Börja med att göra en egen majonnäs, alternativt använd dig av en färdig variant. Hellmans är god. Blanda med saften från apelsinen. Smaksätt med chili, salt och peppar.
Ös dressingen över salladen, alternativt servera den med sidan. Salladen är god till t ex arancini.