Nu är bokrean här! Ett av årets höjdpunkter, om du frågar mig. Ser SÅ mycket fram emot att få hem årets bokpaket. Som jag visserligen brukar spara till sommaren, men ÄNDÅ!
I år är två av mina böcker på rean. Min första bok Plåtmat som nu fyller 2,5 år – och Käka Grönt! som släpptes hösten 2019. Och det är Käka Grönt! som dagens blogginlägg ska handla om.
Käka Grönt! handlar om det som jag kallar för mina ”gröna måltidsmodeller” där jag lär ut ett slags ”grönt tänk” som får dig att komponera vegetariska och veganska måltider på ett enklare sätt. Där tallriksmodellentänket inte behöver stå i vägen för kreativiteten. Plåtmat och plåtmodellen är ett sätt, sen har vi skåpmat och skåpmodellen samt brödmat och brödmodellen. Jag har formler för hur du tar fram egna recept på vegetariska biffar, jag presenterar det jag kallar för mellanrättskonceptet – och så finns det såklart en himla massa enkla och goda recept också.
Ett av mina favoritrecept från boken ska ni nu få ta del av här idag. Det är utan tvekan mitt bästa burgarrecept och jag gör biffen på en blandning av mixade nötter och ost. Burgaren serveras sedan med en karamelliserad lökkräm samt chèvre. En otroligt lyxig helgburgare som jag alla tycker att ni ska laga i veckan!
Vill du köpa Käka Grönt! kostar den just nu 99 kronor på bokrean på Bokus. Klicka här för att beställa (annonslänk).

Valnötsburgare med karamelliserad lökkräm och chèvre
- 2 dl valnötter
- 3 dl riven lagrad ost, t ex cheddar eller Västerbottensost
- 1 gul lök, grovriven
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 ägg
- ca 1 dl ströbröd
- salt och svartpeppar
- smör, till stekning
Lökkräm
- 2-3 gula lökar, tunt strimlade
- 25 g smör
- 0,5 tsk strösocker
- 2–3 msk crème fraiche
- 0,5 dl riven Västerbottensost
- några droppar sherryvinäger
- salt och svartpeppar
Tillbehör
- 4-6 hamburgerbröd, gärna briochebröd
- 4-6 huvudsalladsblad
- 100 g chèvre
- 0,5-1 dl god majonnäs
- ev. 1 litet knippe färsk dill, plockad
Såhär gör du
Valnötsburgare
1. Stek valnötterna i salt i en torr stekpanna tills de fått lite färg.
2. Mixa slätt och tillsätt övriga ingredienser till burgarna. Ha i lite ströbröd i taget tills du har en formbar massa.
3. Låt smeten vila i kylen i cirka 15 minuter och forma därefter till 4-6 jämnstora burgare.
4. Stek i rikligt med smör tills burgarna är gyllene på båda sidor.
Lökkräm
1. Stek löken i smör, salt och socker på låg värme i cirka 20-30 minuter tills löken har mjuknat och fått gyllene färg.
2. Vänd ner resterande ingredienser och mixa.
3. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Fyll bröden med burgare, sallad, chèvre, lökkräm, majonnäs och eventuellt lite dill.