Ni som har följt mig länge vet att en av mina främsta besattheter här i livet är tomat. Under sommarmånaderna äter jag kilovis med tomater varje vecka. Jag gör gazpacho, rostad tomatsoppa, tomatsåser, sallader och pesto. När den svenska tomatsäsongen går mot sitt slut går jag direkt på tomater på burk istället. Och burktomaternas förträfflighet, det är vad dagens inlägg ska handla om.
San Marzano-tomater
Jag har ju flera gånger snackat om San Marzano-tomter. Dessa underbara tomater som smakar SÅ mycket och som gör att en bra tomatsoppa eller sås knappt kräver något mer – och ändå smakar sanslöst mycket. Anledningen att jag väljer hela konserverade tomater framför krossade är helt enkelt att de smakar mer. Är godare! Jag tycker det gör väldigt stor skillnad på slutresultatet. Om du inte hittar San Marzano kan du såklart använda vilka andra hela tomater på burk som helst. Har man goda hela tomater på burk, då har man middag – så bunkra på!

Sedan i höstas är min nya besatthet är att rosta hela tomater på burk i ugnen. Smakerna intensifieras, middagen lagar i princip sig själv och blir otroligt god. De rostade tomaterna kan du både göra tomatsås på – men min absoluta favorit är alltså att göra soppa.
Tomatsoppa är det jag alltid gör när jag inte kan komma på vad jag ska laga, och sedan jag började laga denna tomatsoppa förra hösten har det blivit ännu mer frekvent än tidigare. Jag kör hela tomater, lite smör, vitlök och kanske lite salvia i en ugnsform. Tjoff in i ugnen på 200 grader i en timme eller så. Mixa med lite grädde och tadaaa middag! Nä, men får det vara så enkelt?!
Tillbehör
Tillbehören då? Jag tycker att en slät soppa ska serveras med ett berg av toppingar. Det ska vara knaprigt, smakrikt, något nytt i varje tugga. Annars tröttnar jag. Till denna tomatsoppa serverar jag:
1. Matvete
Matvete är en perfekt kombination med tomat. Jag lovar, testa även om du känner dig lite skeptisk. Det är många som skriver till mig att de inte gillar matvete, men serveras det på rätt sätt, som något tuggigt och rustikt, är det verkligen helt perfekt. Jag serverar alltid matvete till mina tomatsoppor.
2. Brynt smör med salvia
Jag har alltid på något fett på mina soppor. Som en bra olja – men även brynt smör är riktigt gott. Jag tycker att det brynta salviasmöret lyfter vintersmakerna i soppan, så testa gärna om du inte har gjort det ännu.
3. Burrata
Burrata gör rätten lite lyxigare, men om du vill kan du helt utesluta den alternativt ersätta den med grovt riven mozzarella.
4. Rapsfrön
Jag använder gärna nötter och fröer för extra krisp och en av mina favoriter är de rostade rapsfröna från Gunnarshög. De går att köpa i deras gårdsbutik, samt i deras webbshop.

Rostad tomatsoppa på burktomater
2 burkar à 400 g hela skalade tomater av god kvalitet, t ex San Mariano
5 vitlöksklyftor, skalade
en rejäl skiva smör
ev en liten näve färsk salvia
3-4 dl vatten
1 msk buljongpulver, alternativt buljongtärning
1 dl valfri grädde
en liten nypa strösocker
salt och peppar
Servering
matvete
brynt salviasmör
burrata
rapsfrön
Såhär gör du
Häll burkarnas innehåll i en ugnsfast form tillsammans med vitlök smör och eventuellt även salvia. Låt rosta i mitten av ugnen i ca en timme på 200 grader.
Ös över det rostade innehållet i en kastrull tillsammans med vatten och buljongpulver. Mixa slätt. Värm upp innehållet och späd med grädden. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en liten nypa strösocker.
Servera med kokt matvete, rapsfrön, brynt salviasmör och burrata.
[…] Matvete är en av mina favoriter i skafferiet. Matvete är en perfekt kombination till tomatbaserade rätter som tomatiga grytor – eller som topping till en tomatsoppa. […]
[…] rotsellerin. Ja, ta för vana att rosta din bas till soppa oftare. Det funkar till och med med en bas av burktomater! Ett litet vardagshack. Här kommer […]
[…] topping på tomatsoppan […]