I början av året var jag en del av Violifes ”veganuary challenge” och fick då i uppdrag att ta fram ett kul och göttigt vegorecept med deras veganska ”ostar”. Kampanjen gick på Instagram, men jag tycker att receptet blev så bra att det är en SKAM att inte lägga upp det sökbart här på bloggen också. Mer snacks till folket!
Så, med det sagt. Här kommer mitt recept på veganska chili cheese! Med majs! Jalapeños! Rökt paprika! Servera med lime. Mmmm! Laga i helgen! Ett så otroligt bra snacks. Servera som en av många plockrätter, eller tillsammans med nachos och massa såser: som guacamole, gräddfil och salsa!

Veganska jalapeñokroketter med majs
200 g Violife Cheddar
75 g Violife färskost med cheddarsmak
1 paket à 160 g majs, avrunnen
2 tsk maizena
0,5 tsk rökt paprikapulver
2 små jalapeños, finhackade
salt och svartpeppar
Panering
kikärtsspad (spadet som kokta kikärtor ligger i)
panko
vetemjöl
rapsolja
Servering
lime
ev extra finhackade jalapeños
Såhär gör du
Riv osten och lägg i en kastrull tillsammans med färskosten. Låt den smälta på medelvärme under omrörning. Dra åt sidan och tillsätt övriga ingredienser. Låt stå kallt tills den svalnat ordentligt och blivit en formbar massa.
Förbered en liten paneringsstation. Lägg kikärtsspad i en tallrik, mjöl i en annan och panko i en tredje.
Ta fram ostsmeten från kylen och forma den till små bollar med lätt fuktiga händer. Dubbelpanera bollarna genom att först doppa i mjöl, sedan kikärtsspad, sedan mjöl igen och sen kikärtsspad igen och SLUTLIGEN panko!
Om bollarna inte är runda nu kan du ställa dem kallt ett tag innan det är dags för fritering.
Sen friterar du några bollar åt gången i rapsolja tills de är gyllene. Servera genast med lime och lite extra hackade jalapeños.