Idag kör vi ett litet annorlunda bloggupplägg än det gamla vanliga “här har du ett recept du kan laga i helgen”. Idag vill jag prata om 3 produkter som jag varit besatt av de 3 senaste månaderna: gurka, ost och en otroligt trevlig krydda.

1. Libanesisk vildgurka
Jag har alltid varit besatt av picklad gurka. Första kärleken var givetvis smörgåsgurka på leverpastejmackor som sedan gick över till cornichoner till paté och grillat bröd för att sedan ersättas med saltgurka som dippas i crème fraiche och honung. Sedan upptäckte jag libanesisk vildgurka. En suuuperkrispig gurka som är syrlig och salt – men inte söt eftersom den inte innehåller socker. Jag har den som topping till stroganoff, att dippa i tahinisås eller enbart crème fraiche. Ett otroligt bra snacks men också fantastisk att ha i olika såser och röror. Denna gurka köper man på burk i lite större matbutiker som tar in Sevans produkter. Den finns även på Mathem.
2. Vitost
Tips nummer två är en gammal favorit sedan mer än 10 år tillbaka som jag nu har blivit nyförälskad i igen. När jag träffade min kille/man bodde han granne med ett gyrosställe och när jag fick lön brukade jag fira med en tallrik därifrån. Förutom pommar och gyros fick man en liten sallad, tzatziki och väääärldens krämigaste milda vita ost som vid första anblick såg ut som fetaost. Men den smakade inte alls sådär skarpt, var inte smulig utan bara… helt jävla fluffkrämig. Efter lång tids sökande förstod jag att det var osten som kallades salladsost eller vitost som var osten jag sökte. Den går att köpa både på “rör” och i vanligt plastpaket. Alla är skitgoda. Dyr är den inte heller. Jag älskar att blanda osten till en kräm tillsammans med kidneybönor och soltorkade tomater. Eller ha i sallader. Eller bara äta som den är. Mmmm vitost I love you! I Malmö känns det som att vitost går att hitta lite överallt, men det finns garanterat i större Icabutiker.
3. Piment d’espelette
Det tredje produkttipset är en krydda som jag har blivit besatt av. Det började med att jag var inne på Speceributik på Amiralsgatan och såg bland deras lösviktskryddor en burk med namnet Piment d’espelette. Jag kan inte minnas om jag tidigare smakat det, men jag måste ha sett det någonstans för jag tänkte direkt “mmm det där är sånt man serverar till melon”. Jag köpte hem litegrann och dog. Det är alltså ett chilipulver som smakar fruktigt. Jag älskar rökiga chilisorter men jag har tröttnat lite och detta var så vårigt och trevligt. Köp hem! Ett franskt chilipulver. Om du inte har vägarna förbi Speceributik såg jag att även Mathem har en variant inne.