Igår var det sommar i Malmö. 18 grader! Vindstilla! Vi beslutade oss således för att inta årets första utemiddag på den gemensamma gården tillsammans med grannarna. Jag hade egentligen tänkt laga en zucchinigratäng – men nu ville jag laga något göttigt som matchade vädret. Först tänkte jag laga zucchinibiffarna från bloggarkivet. Men när jag började göra smeten tänkte jag att jag nog ville ha något liiiite mer frasigt att kunna dippa i tzatsikin.
Friterade zucchini- och fetaostkroketter
Kroketter fick det bli! Jag använde mig av samma smet som när jag gör mina biffar men instället för att panera dem i ströbröd gjorde jag en dubbelpanering av 1. vetemjöl 2. ägg 3. mjöl igen 4. ägg igen 5. panko. Jag hade också i lite extra fetaost denna gång. Eller ja, lite extra och lite extra. Jag hade i ett helt paket fetaost istället för ett halvt. Vill man ha lite extra smakrika bollar kan man ha i lite jalapeños, något färsk ört eller lite lagrad ost – men när de serveras såhär som en av flera plockrätter tycker jag inte att det behövs. Efter jag friterat kroketterna avslutade jag med att riva över rikligt med parmesan och precis innan servering har jag på citronsaft. GU det är så gott!
Äppletzatsiki
Till biffarna servera jag en liten grönsallad. Syrlig ska den vara, med hjälp av rödvinsvinäger. Och rödlök! Gurka hade varit gott, men det hade jag inte hemma. Såsen fick bli en vitlöksstinn tzatsiki. Jag hade som sagt ingen gurka hemma, men man kan egentligen riva i lite vad som helst. Äpple tycker jag är super så rivet äpple fick det bli. Behöver ni recept på det? Grekisk fet yoghurt, rivet (och urkramat) äpple, riven vitlök, salt och peppar. Ringla på lite god olivolja. Klart!
Slutligen gjorde jag en bakad fetaost med potatis och oliver. Och detta är verkligen ett så perfekt tillbehör till sommarens middagar.
Bakad fetaost med potatis och oliver
1 paket fetaost
500 g potatis
en liten näve kalamataoliver
herbes de Provence, eller andra torra örter
olivolja
Såhär gör du
Koka potatisen med skalet på i rikligt med salt, ca 10 minuter. Häll av vattnet.
Lägg fetaosten på en plåt eller i en ugnsform. Lägg potatisen runt fetaosten. Ringla över rikligt med olja. Låt rosta i ugnen på 225 grader (gärna varmluft) tills potatisen blivit gyllene och krispig och fetaosten mjuk. Ta ut plåten och ha på torkade örter. Lägg även på oliverna. Låt rosta ytterligare ca 5 minuter.
Salta ovanpå potatisen och lägg över allt på ett fat. Servera genast.
[…] Zucchini- och fetakroketter! Bakad fetaost med potatis och oliver! Äppletzatsiki! […]