Titta här! Ett av mina absolut mest populära Instagramrecept, någonsin! Jag lagade den här rostade tomatpeston som en galning för två somrar sedan. Jag hade köpt på mig 3 lådor tomater och behövde komma på något nytt att laga som inte var den rostade tomatsoppan. Och tadaaa så var den rostade tomatpeston min nya favoriträtt. I mitt recept får tomater rostas i ugn på låg värme läääänge för att sedan mixas med ost, nötter och några andra goda smaksättare. Nä men det är så enkelt? Perfekt nu när det är dags för tomatsäsong. Sen serverar man den rostade tomatpeston med valfri pasta och toppar med burrata eller riven mozzarella, lite extra god olivolja och nystekt brödkrisp. Ja, brödkrisp på pasta är livet? Men det får vi prata om en annan gång.
Siciliansk pesto
Jaha, kan man verkligen kalla vad som helst för pesto nu för tiden kanske du tänker nu? Men nu ska ni få höra. Tomatpesto är inte min uppfinning. Här i Sverige är vi ju väl bekanta med den gröna peston (Pesto Alla Genovese), men saken är den är tomatpesto också är en grej. Pesto Alla Trapanese heter den då – och kommer från Sicilien. I originalet används mandel, istället för pinjenötter som i den traditionella gröna peston. Som jag har förstått det används färska tomater i det autentiska receptet på siciliansk pesto men jag väljer i min tur att rosta tomaterna istället. Jag tycker helt enkelt det blir godare och ger mer smak.
Rostad tomatpesto
- 1 kg färska svenska kvisttomater
- 1,5 dl nötter, t ex solroskärnor eller rostad mandel
- 3–4 dl finriven parmesan
- 2 vitlöksklyftor, grovhackade
- 1–2 tsk vitvinsvinäger
- ev en lite näve färsk basilika
- salt och svartpeppar
- rapsolja alternativt olivolja
- spagetti
- brödkrisp
- burrata
Såhär gör du
Skölj tomaterna och halvera dem. Lägg dem i en ugnsfast form med den skurna sidan uppåt. Ringla över lite olja och salta. Låt rosta längst ner i ugnen på 125 grader, ca 3–4 timmar. Vill du kan du höja värmen på ugnen och korta ner ugnstiden duktigt MEN jag tycker det blir väldigt mycket godare när tomaterna får stå läääänge.
Låt tomaterna svalna en aning. Mixa nötter/frön slätt. Ha i tomaterna och mixa igen. Ha i osten, vitlöken, vinägern och eventuellt en näve färsk basilika. Mixa igen. Tycker du att konsistensen är för lös har du i lite extra nötter/fröer och mixar igen. Smaka av med salt och peppar.
Servera din tomatpesto med nykokt pasta, burrata och lite brödkrisp. Avsluta med att ringla över en riktigt god olivolja.