Då var det fredag och dags för ett nytt rabarberrecept! Den här gången blir det ett “recept” på en drink som görs på rabarbersirap, amaretto, citronsaft och äggvita. Ja, den blir sådär göttigt sötsliskig vilket man ju älskar. Om man råkar ha andra smakpreferenser än slisk kan man byta ut amaretton mot gin. Det funkar såklart fint det också.
Ja, men att göra drinkar hemma då? Är inte det skitjobbigt? Behöver man inte en shaker och cl-mått och grejer? Nä! Det behöver du faktiskt inte. Jag har ingen shaker utan använder istället en gammal syltburk som jag skakar allt i. Funkar hur bra som helst. Jag har inget cl-mått heller utan använder mig istället av att gammalt hederligt msk-mått. 1 msk= 1,5 cl så det är inga konstigheter där egentligen. Om jag ska vara helt ärlig har jag dock jättedålig koll på mått när jag gör drinkar. Denna ska innehålla mest amaretto, näst mest citronsaft, nästnästmest rabarberlag och slutligen äggvita. Ja, man får höfta lite och smaka av. Det är inte JÄTTEnoga faktiskt.
Rabarbersockerlag
Vi börjar med att göra en rabarbersockerlag som smaksätter drinken. Den blir riktigt söt, så tänk på det när du gör dina drinkar sedan. Smaka av, ok?
2 dl hackad rabarber
1,5 dl strösocker
0,5 dl kallt vatten
0,5 lime, saften
Rabarber sour med amaretto
När vi har vår rabarbersockerlag är det dags att blanda ihop de övriga ingredienserna. Jag är verkligen inte något proffs på drinkblandning som som sagt, framförallt inte vad gäller mått – men här har vi i alla fall något. Jag skulle säga att detta recept räcker till två drinkar ungefär.
6-7 msk amaretto
5 msk citronsaft
2 msk rabarbersockerlag (obs! smaka av, den är söt)
1 äggvita
is
Lägg amaretto, citronsaft, ägg och rabarberlag i en tom burk eller shaker. Skaka skaka skaka! Lägg därefter i is och skaka snabbt. Häll upp i glas och servera genast!
Vill du göra ett alkoholfritt alternativ? Prova min bubbliga rabarberlemonad.