Rostad tomatsoppa med burrata, citronolja och timjan

Hur många olika tomatsoppor kan en egentligen blogga om innan ni får nog? Jag tror vi kan vara uppe i en 6-7 stycken nu. MEN DET ÄR JU SÅ GOTT! Och det här receptet är faktiskt väldigt annorlunda tidigare tomatsoppor av den enkla anledningen att den enbart lagas på färska tomater och havregrädde. Två ynka ingredienser, det gillar vi!

Efter vintern där man har fått leva på i princip enbart rotfrukter och svamp kommer nu äntligen den bästa perioden där ingredienserna smakar så mycket att det knappt behövs tillsättas något. Tomaterna är absolut min favoritråvara. Skulle kunna äta svenska småtomater som lösgodis. Och då står jag ändå för att jag absolut inte tycker att frukt är godis. Men tomater!!! Absolut bättre än godis.

Men tillbaka till soppan! Ja, det är sant! Du behöver bara 2 huvudingredienser. Först delar vi tomater i klyftor, och så halverar vi de små. Släng på en ugnsform! På med lite olja. Kanske salt. Skjuts in i ugnen på 150-175 grader. Nu ska de få baka länge. Ju längre tid desto sötare och godare blir det. Jag tror jag hade mina inne i 45 minuter. Kanske längre, jag glömde dom i ugnen om jag ska vara helt ärlig. Men i ärlighetens namn skulle de faktiskt kunna vara inne aningen längre.

Sedan lägger man över de bakade tomaterna i en kastrull, mixar och späder med havregrädde och eventuellt buljong. Om tomaterna är lite syrligare kan det vara gott att ha i en nypa strösocker också. Och salt såklart! Sen är det klart!

Toppingar

De som hänger här eller på min Instagram vet att jag är tokig i toppingar. Tomatsoppan går att para ihop med väldigt många olika ingredienser, som fetaost, halloumikrutonger, friterad salvia, soltorkat tomathack. I min bok Plåtmat skriver jag mer om detta. Men det hinner vi inte prata om nu – för nu ska vi prata om vad jag har haft på just denna soppa.

  1. Burrata: burrata är alltså en supergräddig mozzarella. Finns i de flesta större matbutiker nu, är dyrare än mozzarellan men förbannat god. Perfekt i soppan. Köp!
  2. Färska tomater: spara några färska tomater att toppa med. Gott med lite tuggmotstånd till soppan.
  3. Citronolja: smaksatta oljor är gott till det mesta. De finns i flera olika sorter och smaker – just citronoljan är fantastiskt god till tomatsoppa. Och vaniljglass!!! Om du inte vill ha citronolja funkar timjanolja eller basilikaolja också.
  4. Brödsmul: krutonger eller brödsmula är gott till soppan. Jag köpte ett pissdyrt italienskt brödsmul – det behöver inte du göra. Går lika bra med vanliga hederliga svenska brödkrutonger på ett gammalt bortglömt bröd du hittar längst in i skafferiet.
Färsk vegansk tomatsoppa med burrata, citronolja och timjan

Tomatsoppa på färska tomater med burrata, citronolja och timjan

2–3 portioner, ca 1 timme

ca 1 kg svenska tomater
2.5 dl havregrädde
ev. grönsaksbuljong
salt + strösocker

Dela tomaterna i klyftor om de är stora, och i halvor om de är små. Lägg i en ugnsform. Ringla eventuellt över lite olja och placera i mitten av ugnen. Låt baka på 150–175 grader ca 45 minuter. Gärna lite längre. Ta ut och lägg över i en kastrull. Mixa slätt med en stavmixer och späd med grädde och eventuellt grönsaksbuljong tills du har den konsistens du önskar. Smaka av med salt och socker. Värm upp!

Toppa med burrata, färska tomater, timjan, citronolja och brödsmula/brödkrutonger. Nomnom!

Följ mig gärna på Instagram för dagliga uppdateringar, vegoinspiration och enkla recept!