Dagens recept är något av det godaste du kan servera på sommaren. Mmm, jag pratar såklart om färska vårrullar. Grejen med vårrullar är att det funkar på samma sätt som tacos. Du tar fram en skärbräda och slänger på lite diverse goda grejer som du hittar hemma i kylen. Istället för tortillabröd använder du dig av rispapper som du lägger på bordet tillsammans med en skål vatten. På så sätt är det här egentligen inte ett recept, utan kanske mer en påminnelse om en riktigt god och enkel rätt att laga i sommar. Det viktigaste när du gör dina vårrullar är att maxa örterna! Mynta och thaibasilika är ett måste – och det måste vara mycket! Annars är du fri att trycka i vad du vill, och här kommer lite förslag på fyllningar:
Rökt tofu: Ett bra vegoprotein
Så, vilket protein ska man ha i sina vegetariska vårrullar? Ja, räkor är ju kanske den mest klassiska fyllningen men här vill jag verkligen slå ett slag för rökt tofu. Det är verkligen super i vårrullar och du behöver inte göra något med tofun, den är ätklar direkt från förpackningen. Den rökta tofun hittar du bland de andra tofusorterna i kyldisken i matbutiken. Är du skeptisk mot tofu kan jag berätta direkt att den rökta tofun är inkörsporten till en livslång tofukärlek. Ja, du måste prova helt enkelt.
Färska vårrullar
Jaha, vad ska man fylla sina vårrullar med? Här tycker jag att du det bästa är dra ut alla grönsaker du har hemma och se vad du kan göra med det. Du kan t ex ingefärspickla morötterna? Sesammarinera böngroddarna? Göra en jordnöts- och chilisalsa? Eller så bara hackar du upp allt du hittar och gör inget särskilt med det. Det går såklart bra det också.
- rispapper (blötlägg pappret tills det mjuknat, fyll det med valfria grejer nedan och vik sedan ihop: det är enkelt!)
- rökt tofu
- färska örter: mynta, koriander, thaibasilika
- kokta risnudlar, klippta i mindre bitar
- sallat, t ex romansallat
- snacksgurka
- böngroddar
- jordnötter och sesamfrön
- avokado
- morötter
- salladslök
- ev finhackad chili
Dippen
Och slutligen kommer vi till det viktigaste. Dippen! Ja, vad ska man servera för goda dippsåser till sina vårrullar? Jag tycker att man gott kan ha några stycken olika, i alla fall om man serverar vårrullarna på helgen eller semestern och således har lite mer tid till att hålla på. Den första dippsåsen jag brukar göra är en sojabaserad. Då blandar jag japansk soja med riven ingefära, vitlök, lite sesamolja, limesaft och lite strösocker eller honung.
Jag brukar även göra en dipp på jordnötssmör. Då blandar jag jordnötssmör med lite soja, lime, röd curry och kokosmjölk. Men det är ett helt eget recept recept egentligen. Jag slänger upp det i ett eget inlägg nästa vecka!
[…] ligger och skräpar i skåpen. Det fick bli rispapperdeg! Ja, sånt man använder när man lagar vietnamesiska färska vårrullar. Perfekt […]
[…] sommarens alla middagar med vietnamesiska vårrullar finns det ändå rispapper kvar i skafferiet. Och vet ni vad man gör då? Vårrullar! Är inte […]