Jag har lagat svamppasta. Blir ofta det när vi vill äta något som känns lite lyxigt, men som inte tar hundra år att laga. Svamppasta kan man såklart göra året om. Nu på sommaren vill jag ha den lite friskare i smaken. Istället för torkad timjan, gul lök och soja och sånt som jag slänger i såsen på hösten kör jag istället på purjo och citron. Oftast låter man ju svamp gå åt det lite mustigare hållet vilket egentligen är synd med tanke på hur gott det är när den går mot det lite “lättare” hållet. Citron + champinjoner är verkligen en suverän kombination – det brukar jag köra på i min svampsoppa också. Hittar du syrad grädde tycker jag att du ska ta det istället för crème fraiche förresten. Och kom ihåg att spara pastavattnet, det använder du för att späda såsen till rätt konsistens!
Svamppasta med timjan, citron och parmesan
3-4 portioner
- 250 g champinjoner, grovhackade
- 10 cm purjo, hackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 slatt vitt vin
- 1/2 grönsaksbuljongtärning
- 2 dl crème fraiche
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk balsamvinäger
- Färsk timjan
- Riven parmesan
- Citronsaft + citronzest
- Rigatoni
- Smör, till stekning
Såhär gör du
Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Stek svampen torr i en stor stekpanna med höga kanter tills vätskan börjat släppa och svampen fått en lite gyllene färg.
Vänd i purjon och vitlöken tillsammans med en klick smör och stek tills löken börjar mjukna.
Ha i vin och låt det koka in. Häll på crème fraiche, buljong, senap och balsamvinäger. Låt småputtra 5-10 minuter.
Blanda ner 2 dl riven parmesan och låt den smälta. Späd med lite pastavatten i taget tills du har en bra konsistens på såsen. Smaka av med svartpeppar, citronsaft och citronzest. Lägg ner den kokta pastan och blanda runt. Toppa med färsk timjan och rikligt med parmesan.
Servera gärna citrondressad ruccola till.
[…] riktigt trevlig (och enkel!) sommarpasta. Jag älskar ju annars riktigt krämiga pastasåser; som snabb fredagspasta med svamp, timjan och citron, krämig citronpasta med halloumikrutonger, örter och bladspenat och tagliatelle i krämig […]
[…] gör att den blir lite “lättare” och inte så tung och mastig som den lätt kan bli. Här är ett recept som jag ofta använder. Denna gång hade jag i lite vitt vin och herbes de Provence också. Älskar herbes de […]