Jag har bott hos min morsa några dagar. Vi brukar inleda barnens sommarlov här varje år. Och eftersom mammas trädgård är fylld av rabarber och fläder och annat göttigt faller det sig naturligt att jag varje år börjar sommaren med att stå i köket. Och då bakar jag framförallt! Som den här pajen på en bas av jordgubbar och rabarber som jag definitivt tycker att du ska laga till helgen.
Rabarberpaj med jordgubbar
Basen består alltså av en del rabarber. Exakt hur mycket vet jag inte, men det ska liksom täcka botten på formen. Sen hackar jag ner en liter jordgubbar också. Detta får sedan tillagas i ett täcke av bryntsmörknäck med smak av kardemumma och lite vanilj. Jordgubbar kan ju bli lite mosigt när man gör paj på det, så därför har jag på lite maizenamjöl innan det går in i ugnen. Det går säkert bra med potatismjöl också. Och det går säkert bra att skippa det också. Ibland fastnar man i gamla rutiner och kör på som man alltid har gjort utan vidare reflektion. Det jag vill ha sagt med det: Testa er fram. Det är liksom paj, det blir gott hur du än gör. Och om det inte blir det är det bara att dränka allt i 5 dl vaniljsås så är problemet löst.
Grundreceptet på smeten kommer från Ica. Jag har bara gjort några små ändringar och anpassningar efter mina preferenser och smaklökar.
Rabarber- och jordgubbspaj med brynt smör
- 1 paket färska jordgubbar à 500g, rensade
- ca 3 dl rabarber i mindre bitar (den ska täcka botten på pajformen)
- 150 g smör
- 2 msk vispgrädde
- 1,5 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl strösocker + lite extra att ha över bären inn
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 dl ljus sirap
- 2 msk maizena
- en nypa malen kardemumma
- en nypa vaniljpulver
- en nypa salt
Värm ugnen till 175 grader.
Lägg rabarbern i en vanlig pajform så att den nästan täcker hela ytan. Halvera jordgubbarna och lägg även dem i pajformen. Strö på lite socker och maizenamjöl och låt stå och dra under tiden du gör knäcksmeten.
Bryn smöret i en kastrull och låt den svalna en aning. Blanda smöret med havre, mjöl, socker, bakpulver, sirap, smaksättare och vispgrädde. Häll smeten över bären.
Låt rosta i mitten av ugnen ca 40 minuter, tills den fått en fin gyllene yta.
Låt svalna lite och servera den sedan med vaniljssås, vaniljglass eller lättvispad grädde.