Ett skepp kommer lastat med ett önskeinlägg! Med samlad midsommarinspiration som jag har bjudit på genom åren. Givetvis kan ni äta en klassisk silltallrik (tips: färdig tofusill är faktiskt gott som vegetariskt alternativ) med potatis, gräddfil, lök och brynt smör MEN visst är det alltid kul med lite receptvariation? Här har jag satt ihop en liten miniguide med några recept som tror kan passa fint att laga imorgon. Och först det mest populära receptet som jag nu upptäckte att jag aldrig har publicerat här på bloggen: min midsommarpizza på en bas av brynt smörkräm och ost.
Midsommarpizza med brynt smörkräm, ost och lök
Tuvessonskans midsommarpizza
- 1 paket kyld smördeg à 250 g
- 50 g färskost
- 25 g smör
- 1-2 msk crème fraiche + extra till topping
- 2–3 nävar riven valfri god ost, t ex Västerbottensost
- 1 knippe gräslök, finhackad
- 1 liten rödlök, finhackad
- salt och svartpeppar
- citron, i klyftor
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg ut smördegsarket på en bakplåtspappersklädd plåt. Bryn smöret och låt det svalna en aning.
Blanda smöret med färskosten och crème fraichen. Bred färskostkrämen på smördegen, med spara ca 1 cm till kanterna.
Fördela osten jämnt över krämen. Låt rosta i mitten av ugnen tills degen fluffat upp och blivit gyllene, ca 15 minuter.
Låt svalna och toppa därefter med crème fraiche, hackad lök, gräslök, salt, svartpeppar och citron.
Vill du kan du även toppa med lite rom, t ex tångcaviar.
Fler förslag på midsommarkäk
Men förutom midsommarpizzan? Vad finns det mer för kul att laga och bjuda på? Här kommer några av mina förslag på snittar, tilltugg och tillbehör.
Två varianter på gubbröra:
Gubbröra med potatis och rökt tofu
1. Surdegssnittar med gupprör-ish
- 1 rödlök, finhackad
- 1 knippe gräslök, finhackad
- 1 paket fryst dill à 35 g
- 100 g färskost, t ex philadelphia
- 2 msk crème fraiche
- 100 g rökt tofu, smulad
- citronsaft
- 1-2 tsk riven pepparrot, t ex från tub
- 4-5 färskpotatisar, grovhackade
- svartpeppar och salt
- bröd, stekt i smör och/eller rapsolja
Blanda samtliga ingredienser. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg över på röran på stekt bröd. Toppa med extra gräslök, citron och flingsalt.
2. Gubbröra med brynt smör, ägg och äpple
I påskas gjorde jag en annan variant på gubbröra. Ja, det är såklart inte en riktig gubbröra – men den är inspirerad av just den rätten. Jag lagar den med hackat ägg, brynt smör och äpple. Otroligt god. Här hittar du receptet.
Ostpaj med crème fraiche och gräslök
En ostpaj äter man ju gärna på midsommar. Men hur gör man den lite roligare? Jag tycker att det är fantastisk gott att lägga rikligt med karamelliserad lök i botten. Västerbottensost är perfekt till. Och sedan serverar man den med crème fraiche, gräslök och kanske även lite finhackad rödlök. Nom! Här hittar du receptet.
Grand aioli
Snacks måste finnas på midsommar och gärna ett helt bord fyllt av goda grejer att plocka av. Gör en aioli som du låter stå i centrum och servera en uppsättning kokta och okokta grönsaker och rotfrukter vid sidan att dippa i. Vispa lite smör till! Chips! Oliver! Gott bröd. Här hittar du mer inspiration!
Potatissallad med brynt smör, äpple och purjolök
Ni är många som har som tradition att grilla på midsommarkvällen. Och då vill man ju ha en riktigt göttig och krämig potatissallad till. Min absoluta favorit är denna med brynt smör, purjo, äpple och crème fraiche. Sanslöst enkel men blir sååå god. Här hittar du receptet!
Potatissallad med pesto och burrata
Vill du istället ha en potatissallad utan massa kräm tycker jag att du ska köra på den här lite fräschare varianten med en god, grov pesto toppad med burrata och parmesan. FÖR GOD! Här hittar du receptet!
Langos med brynt smörkräm, picklade lök och örter
Langos! En suveränt rätt att servera på kvällen på midsommar. Fritera små minilangos och ställ fram en skärbräda med massvis av goda toppingar och röror. Otroligt populärt och somrigt! Här hittar du receptet på langos.
Rabarber- och jordgubbspaj med brynt smör
Och slutligen: desserten! Jag tycker egentligen att det allra godaste är att enbart äta jordgubbar med gräddmjölk. Och några goda utvalda ostar, såklart. Men annars tycker jag att man ska göra en riktigt knäckig paj, t ex denna rabarber- och jordgubbspaj. Riktigt enkel att laga. Enkel att äta också. Här hittar du receptet!