Åh, gratängsäsong! Som jag älskar den. Allt såsigt gooshimushigt är ju den bästa höstmaten, det vet ni redan. Förra helgen köpte jag hem två stora blomkålshuvuden som jag nu behövde göra något av. Det ena vill jag göra “blomkålswings” i hotsauce-smör av och det andra… ja, det var jag inte helt säker på. Men något varmt och mysigt som passar det regniga gråa vädret? En gratäng såklart!
Så! Jag ville göra något i mac and cheese-style så jag skickade iväg min man till affären för att bunkra ost. Jag ville egentligen ha en boursinost till den här rätten men det fanns inte i butiken så det fick bli en annan slags vitlöksfärskost. Det funkar såklart också. Ja, om du inte skulle hitta en vitlöksfärskost kan du faktiskt använda vilken färskost som helst – tänker att såväl naturell Philadelphia som mascarpone borde funka finfint.
Denna färskostkräm spetsade jag sedan med både parmesan, riven mozzarella och riven cheddar. Här kan du dock köra på vilken ost som helst. Gärna en sort som smälter bra och en som smakar mycket. Sen avslutar man med att köra i en massa jalapeños och tadaaa nu har du en gratäng som smakar chili cheese!
Syrlig tomatsallad
Till en krämig och ostig rätt behöver man bryta av med något syrligt för att få till en bra balans. Nu i augusti tycker jag att en syrlig tomatsallad passar allra bäst. Med mycket vinäger! Schalottenlök! Olivolja! Och nåt chilipulver.
Du behöver ingen recept eftersom du egentligen bara blandar saker; så du får helt enkelt en beskrivning istället.
Börja med att skära tomaterna i ojämna bitar. Finhacka löken och lägg den i någon tesked rödvinsvinäger. Låt löken marinera ett tag och ös den sedan över tomaterna. Ringla över olivolja, salta och peppra. Avsluta med att ha på lite chilipulver (t ex aleppopeppar, urfa-chili eller någon annan chili du hittar).
Vad ska du servera till din blomkålsgratäng?
Sen är frågan vad man ska servera till blomkålsgratängen och salladen. Jag tycker att det finns två vägar att gå. Den första är den smidigaste och enklaste: korv! En vegobratwurst blir toppen. Och JA det finns goda vegokorvar på marknaden idag. Som bratwursten från Peas of Heaven som ett exempel. Annars tycker jag att du ska servera gratängen med några goda biffar. Nu tycker jag till exempel att mina kantarellbiffar funkar super. Eller serverar du gratängen bara som den är. Det gjorde jag igår och det blev super!
Cauliflower cheese med 3xost, jalapeños och vitlöksfärskost
Ugn: 225 grader
Portioner: 4 (som tillbehör)
- 1 medelstort blomkålshuvud
- 150 g smaksatt färskost, t ex Boursinost
- 2-3 dl crème fraiche
- 2-3 dl riven parmesan
- 2 dl riven valfri ost, t ex cheddar/mozzarella (jag använde från påse)
- 1 finhackad jalapeño
- salt och svartpeppar
Såhär gör du
- Börja med att dela blomkålen i mindre bitar. Koka den ca 5 minuter.
- Värm crème fraichen i en kastrull tillsammans med färskosten samt 1 dl parmesan och den andra valfria osten. Salta, peppra och blanda i jalapeñosen. Låt crème fraichen och osten smälta och stäng sedan av plattan
- Häll av vattnet från blomkålen och lägg blomkålen i en ugnsfast form.
- Ös över ostblandningen. Toppa med resterande parmesan.
- Låt gratinera i ugnen i ca 15 minuter tills den fått en fin gyllene färg.
- Servera med en syrlig sallad samt korv eller biffar. Nom nom!