Kantareller! Älskar det så mycket. Synd att man drog nitlotten i genlotteriet och fick världens sämsta tålamod i kombination med dålig syn vilket gör att mina kostnader för svamp drar iväg duktigt under augusti och september månad varje år. Absolut värt det, dock!
Så när vi var i Skåne-Tranås häromveckan i samband med att vi skulle bo över på Bäddar&Ängar stötte jag på det här: en skottkärra fylld med kantareller som stod mitt på trottoaren. Kantareller som såldes till ett riktigt bra kilopris dessutom. Ja, det kändes nästan för bra för att vara sant. Heja Österlen!
Vad skulle jag laga på denna lilla kantarellskörd då? Jag var sugen på något med potatis. Med vad? Plåtmat såklart! Evigheter sedan jag lagade det senast.
Jag började med att hacka upp potatis och morot i mindre bitar och lägga på en bakplåtspappersklädd plåt. Jag brukar aldrig skala, det känns onödigt. På med olja och tjoff in i ugnen på hög värme, 225 grader (gärna varmluft).
Efter en kvart tjugo minuter är rotfrukterna färdigrostade. Då tar vi ut plåten och knäcker på några ägg. Ja, direkt på plåten! Så smidigt och skönt att slippa disk när man tillagar äggen i ugnen på detta vis.
Sen är det klart! Salta och peppra. Toppa plåten med stekta kantareller! Rostade rapsfrön om du hittar! Äpple! Massa persilja! Servera med en honungs- och senapskräm vid sidan. Nomnom!
Kantarellpytt med bakat ägg och senaps- och honungskräm
- 1-1,5 kg potatis
- 4 morötter (gärna knippmorötter)
- olja, till stekning
- 200 g kantareller
- 4 ägg
- rapsfrön
- 1 äpple
- 2 dl crème fraiche
- 1-2 msk grovkornig senap
- honung
- salt och peppar
Dela potatisen och morötterna i mindre bitar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olja och låt rosta i mitten av ugnen på 225 grader, gärna varmluft.
Rensa under tiden kantarellerna och stek dem krispiga. Ställ åt sidan.
Gör såsen genom att blanda creme fraichen med senap, honung efter smak (någon tesked) samt salt och peppar.
När det har gått ca 15-20 minuter och rotfrukterna mjuknat och fått fin färg – ta ut plåten. Rör runt och knäck äggen över plåten. Låt rosta i ugnen ytterligare ca 5 minuter.
Toppa plåten med de stekta kantarellerna samt salt och peppar. Ha även på äpple (i skivor eller bitar), persilja, rapsfrön. Servera med såsen.
[…] som topping på plåtmaten, t ex en kantarellpytt […]