Nu är det på pricken 3 år sedan min första kokbok Plåtmat släpptes. Jag ska inte bli blödig och börja jiddra om hur tacksam jag är för hur väl boken har mottagits – men om vi ändå ska dra det lite snabbt så är Plåtmat det främsta skälet att jag idag kan livnära mig på mitt författarskap och allt runt omkring som på något sätt har med det att göra. Som ynnesten att kunna driva den här platsen. Få ägna så mycket tid åt min Instagramkanal! Att kunna dela recept med er! Resa runt inom Sverige och skriva små mat- och reseguider. Kunna ta in välskrivna krönikor från personer jag verkligen gillar. Ja, tack Plåtmat och alla ni som har köpt och köper boken. Jag vill att ni ska veta hur stor skillnad den boken har gjort för hela mitt yrkesliv. Den förändrade verkligen allt.
Plåtmat
Vill du köpa boken kan du fortfarande göra det typ överallt på nätet. Men du kan också köpa den direkt av mig! Då skickar du ett mail till tuvessonskan@gmail.com och märker mailet “Plåtmat”. 200 pix kostar boken, du får den signerad. Vill du att den ska skickas tillkommer en kostnad på 79 kr. Ja, det var det. Nu ska vi prata om ett riktigt bra plåtmatsrecept. Det är det recept från kokboken som har fått mest uppmärksamhet och som jag därför gärna även vill dela med er här. Så, här kommer ett superenkelt recept på tacos som du kan laga på en plåt. Lite disk, lite jobb, mycket smak!
Tacoplåt med sötpotatis, svarta bönor och cashewnötter
Portioner: 4
Ugn: 200 grader (gärna varmluft)
BAS
- 2-3 medelstora sötpotatisar
- 2 paket kokta svarta bönor à 400 g, avsköljda
- 2 dl naturella cashewnötter
KRYDDMARINAD
- 2 msk sambal oelek
- 2-3 tsk malen spiskummin
- 2 tsk vitlökspulver
- 2 tsk paprikapulver
- 2 tsk rökt paprikapulver
- 3 msk rapsolja
- 1 lime, saft
- salt och svartpeppar
TOPPING OCH TILLBEHÖR
- koriander, hackad
- salladslök, finhackad
- sriracha
- gräddfil
- guacamole
- ev sesamfrön
- limeklyftor
- små tortillabröd
Såhär gör du
Skala sötpotatisen och dela den i mindre bitar. Lägg sötpotatis, bönor och nötter på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Häll den över plåten och rör runt så att den täcker allt.
Rosta i mitten av ugnen tills sötpotatisen mjuknat, ca 20-30 minuter. Rör gärna om på plåten efter halva tiden för en jämnare rostning.
Toppa plåten med koriander, sesam, salladslök. Servera med såser och tortillabröd.