Jag älskar både att laga mat och att äta mat. Ja, det är i princip det enda jag fyller mitt liv med. Men jag är också en lazy housewife och gillar när det går fort och slipper gärna “hålla på” i onödan. Då brukar jag köpa ett halv- eller helfabrikat och pimpa det. Japp, sån är jag.
En sådan snabb vardagslösning kan vara att köpa en plastkorv gul ärtsoppa och toppa med senap, stekta kikärtor och rapsfrön. Eller som här: köpa en ostschnitzel i frysdisken och istället lägga krutet på att laga riktigt najsiga tillbehör. Inspirationen till denna rätt kommer från ett av Jennie Walldéns mest populära recept, tonkatsu med krämig kålsallad vilket är en klassisk japansk rätt ursprungligen som jag har fuckat upp totalt här. Förlåt och varsågoda.
Val av ris
Ok, vi börjar med riset. Det är ju inga konstigheter. Men jag vill idag skriva lite om valet av ris. För jag har rätt nyligen, kanske för ett år sedan eller så, återupptäckt ris. Tidigare har jag ju mest ätit rotfrukter och pasta men ris är en ganska ny kärlek. Och vägen till min ris-kärlek var att utöka min risrepertoar. Och mitt favoritris för nuvarande är Mahmood-ris. Det är ett basmatiris som blir så där fluffigt. Och det älskar man ju. Jag köper mitt ris förpackat i en liten (eller stor, det finns båda) säck på Lucu i Malmö men det finns garanterat lite här och var. I alla fall. Ett gott ris lyfter verkligen måltiden. Så min uppmaning till er idag blir att våga utforska lite olika rissorter! Det är kul!
Val av majonnäs och smaksättare
Att göra majonnäs är visserligen inte några svårigheter. Men ingen orkar disk på vardagar. Inte jag i alla fall. Jag brukar därför alltid ha minst en burk Hellmans hemma. Färdig majonnäs är sedan väldigt enkelt att pimpa med olika smaksättare. Till den här rätten har jag använt mig av gochujang. Det är en chilipaste som man idag kan köpa i de flesta lite större butiker. Hittar du inte det kan du ta vilken annan chilisås som helst. Eller varför inte enbart köra på soja? Det kommer bli gott hur som.
Val av schnitzel
Och vegoschitzel då? Vad har jag för rekommendationer där? Den schnitzeln ni ser här på bilden här nedan är min favorit. Det är en schnitzel från Quorn som är fylld med emmentalerost. Mmm, otroligt gott. En annan schnitzel som jag tycker är god är den frysta från Hälsans Kök. Obs! Har absolut inte provat alla vegoschitzlar så om du som läser detta har ett tips – fyll gärna på i kommentarsfältet.
Ostschitzel med ris och krämig kålsallad med gochujangmajonnäs
Portioner: 2
- 1 paket stekta frysta ostschnitzlar från Quorn (det finns totalt 2 schnitzlar per paket)
- valfritt kokt ris, t ex basmati
- valfri chilisås, t ex sriracha
- sesamfrön
- koriander
Krämig kålsallad med gochujangmajonnäs
- en bit spetskål, tunt hyvlad
- någon matsked majonnäs
- ca 2 tsk gochujang (smaka dig fram)
- någon tesked japansk soja, t ex Kikkoman
- limesaft
- salt och peppar
- en liten nypa strösocker
- sesamfrön
Lägg den hyvlade spetskålen i isvatten så att den blir krispig (tack Walldén för tipset!). Låt den därefter rinna av i ett durkslag. Blanda kålen med majonnäsen och övriga smaksättare.
Servera den krämiga kålen med ostschnitzel, kokt ris, koriander, extra sesamfrön och lite chilisås. Nom nom!
Hej. Ser inte mängden gochujang i receptet till majonäsen?
Åh, tack Peter! Det hade jag missat. Lägger till i beskrivningen direkt. Ca 2 tsk!
[…] så om ni tycker att detta är kul vet ni var ni ska läsa vidare. Exempel på tidigare inlägg är ostschnitzel med ris och krämig kålsallad med gochujangmajonnäs, ärtfalafel med tahinisås och blandade tillbehör samt pretzlpanerade spenatpinnar med potatis, […]