Nu är det på pricken 3 år sedan min första kokbok Plåtmat släpptes. När man skriver en bok under så pass lång tid som det trots allt tar att skriva en bok funderar man en del på vilka recept som kommer att bli mest uppskattade. Och jag hade aldrig kunnat gissa att den här svamprätten skulle bli en av bokfavoriterna. Älskar att ni älskar svamp så mycket! Jag tänkte i alla fall publicera receptet även här på bloggen idag, för er som glömt eller lånat ut boken. Har du inte boken ännu går den fortfarande att köpa på Bokus och Adlibris. Och av mig såklart!
Portobello provençale
När jag fortfarande åt kött var en av mina absoluta favoriträtter i hela världen oxfilé provençale. Det var min svärmor som introducerade rätten för mig på en födelsedagsmiddag för Calle. Jag tyckte det var en sådan genial rätt! Så enkel och samtidigt så god. Det var därmed lite småtråkigt att jag upptäckte rätten precis innan jag slutade käka kött. Dock upptäckte jag att denna fantastiska rätt går att göra med svamp istället. Det blir såklart inte detsamma – jag har twistat den rätt rejält. Men gott blir det! En suverän helgrätt att laga nu i höst.
Portobello provençale med vitlökspotatis och ljummen tomatsallad
Portioner: 4-6
Ugn: 225 grader (gärna varmluft)
- ca 1 kg potatis
- 2 msk olivolja, till rostning
- 2 vitlöksklyfta, pressade
- 3 tomater, i stora bitar
- 2 msk kapris
Svamparna
- 4 stora portabellosvampar (alternativt 8 lite mindre)
- 150 g naturell färskost naturell, till exempel philadelphiaost
- 1 msk dijonsenap
- 2 dl riven lagrad ost, t ex prästost eller Västerbottenost
Örtsmör
- 100 g rumsvarmt smör
- 3 pressade vitlöksklyftor
- 1,5 dl finhackad persilja (färsk eller fryst)
- salt och svartpeppar
Topping
- 1 silverlök, i tunna skivor
- extra hackad färsk persilja
Såhär gör du
Skölj potatisen och skiva den i centimetertjocka skivor. Lägg potatisen på en klädd plåt och ringla över olivolja. Ha på vitlök, salt och peppar och rör om. Låt rosta ca 10-15 minuter och vänd därefter på potatisen.
Ta bort foten från svamparna. Finhacka foten och blanda hacket med färskost, senap samt salt och peppar. Fyll svamphattarna med färskostfyllningen och toppa med ost.
Placera svamparna ovanpå den rostade potatisen tillsammans med tomat och kapris. Rosta ytterligare 15–20 minuter tills osten på svampen har smält, fått lite färg och svamparna är genomstekta.
Blanda smöret med övriga ingredienser.
Toppa den rostade potatisen och svampen med lök, extra persilja samt örtsmör. Nomnom!