Inlägget är ett betalt samarbete med Naturli’
Jag har veganiserat ett av mina favoritrecept från Brynt Smör-boken! Ett snabbt och enkelt vardagsrecept med gnocchi som smakar 100% höst med majs, kantareller och grönkål. Istället för parmesan har jag strösslat på ”poor mans parmesan” i form av ett jalapeñobrödkrisp! Och så har jag gjort ett veganskt alternativt till brynt smör med Naturli’s ekologiska Vegan Block.
Sedan jag släppte min bok Brynt Smör förra året är en av de mest förekommande frågorna: Vad kan jag som vegan ersätta smöret med? Går det ens? Och svaret på den frågan tänkte jag att vi ska kolla närmare på idag.
Veganskt alternativ till brynt smör
I Brynt Smör-boken presenterar jag ett alternativ till brynt smör som görs på en bas av hasselnötter och Naturli’s Vegan Block. Som ni vet går det ju inte att bryna margarin eftersom det inte finns några mjölkproteiner – men det finns ett sätt att lösa det på ändå.
Det vi gör är att koka Naturli’s Vegan Block under några minuter, köra i hasselnötter och låta det ta smak. Då får vi ett riktigt fint, gott och gyllene hasselnötssmakande sm*r som är ett så bra alternativ till den som inte kan eller vill äta mejeriprodukter! Låt oss kika på hur man går tillväga.
- Vi börjar med att köra i 50 g Naturli Ekologiskt Vegan Block i en kastrull. Låt det nu smälta på medelvärme.
2. Nu kommer det börja bubbla.
3. Och sen börjar det skumma! Nu låter vi det stå och småkoka i ungefär en minut. Ha inte för hög värme bara, då skvätter det!
4. Därefter kör vi i ungefär en halv deciliter grovhackade hasselnötter och låter det fortsätta småkoka en 2 minuter. Nötterna får inte vara i för länge bara, då bränns dem.
När Naturli’ har blivit gyllene och det doftar hasselnöt är ditt veganska alternativ till brynt smör klart. Underbart gott att ha till pastarätter, som topping till soppan eller att ringa över rostade rotfrukter.
Gnocchi med majs, kantarell, grönkål och veganskt brynt hasselnötssm*r
Portioner: 2-3
- 500 g färsk gnocchi
- 2 stjälkar grönkål
- 1,5 dl kokt majs
- 150 g kantareller
- 1/2 citron, saft och zest
- Salt och svartpeppar
- Naturli Vegan Block + olivolja, till stekning
Hasselnötsm*r
- 50 g Naturli’ ekologisk Vegan Block
- 0,5 dl rostade hasselnötter, grovhackade
Pangritatto med jalapeños
- 1 skiva surdegsbröd, i grova bitar
- 1 liten bit jalapeño, finhackad
Såhär gör du
Börja med att steka gnocchin krispig i en stor klick Naturli’ och lite olivolja. Lägg över på ett stort fat.
Rensa svampen. Stek den först i torr panna och därefter i lite Naturli’ tills den börjar bli lite gyllene. Vänd i majsen och stek 1-2 minuter. Riv grönkålen i små bitar. Vänd ner i stekpannan och stek tills den mjuknat. Ställ åt sidan och salta, peppra, ha på citronzest och citronsaft. Häll majsfräset över gnocchin.
Mixa brödet slätt tillsammans med jalapeñon. Stek det i olivolja tills det blivit krispigt. Ös det över pastan.
Avsluta med att ringla över det veganska alternativet till brynt smör. Salta, peppra och ringla över lite extra citron. Nomnom!
[…] som passar till såväl nykokt majs som bakpotatisen och på mackan. Ett recept på veganskt brynt ”smör” som jag serverar med gnocchi och ett majs/kantarell/grönkålsfräs. Och idag kommer det alltså […]