Inlägget är ett betalt samarbete med Naturli’
Sensommar! Och trädgården full av plommon, om man har tur och hus. Vilket jag visserligen inte har – men jag har en svärmor som jag får plocka hos! Och hur tar man tillvara på sin plommonskörd då? Jo, men det tänkte jag att vi ska prata om idag! Jag har ju de senaste veckorna arbetat med Naturli’ och har tillsammans med dem tagit fram en uppsättning säsongsrecept. Som smaksatta “smörer” som passar till såväl nykokt majs som bakpotatisen och på mackan. Ett recept på veganskt brynt “smör” som jag serverar med gnocchi och ett majs/kantarell/grönkålsfräs. Och idag kommer det alltså ett recept på en plommonpaj. Gott!
Plommon
När jag skulle ta fram det här receptet till Naturli’ tänkte jag passa på att svara på en av de vanligaste frågorna jag får på Instagram just nu. Och det är nämligen: vad ska jag göra på alla mina plommon? Och då tänkte jag att vi börjar med detta recept på en enkel kaka! Plommon är en så kul råvara att arbeta med. Lite underskattad tycker jag också att den är. Och när man ska arbeta med plommon kan det vara bra att utgå från plommonets smakkompisar! Vill du variera denna kaka kan olika smaksättare som passar med plommon vara:
- mandel
- valnötter
- rosmarin
- kardemumma
- ingefära
- apelsin
- choklad
När jag letar efter nya smakkompisar utgår jag ofta från Lisa Förare Winbladhs fenomenala listor över smakkompisar som hon har tagit fram åt Taffel. Googla “smakkompisar Taffel” så hittar du rätt om du vill ha mer inspiration!
Crostata/galette
En crostata eller galette är en rustik, öppen paj som görs utan pajform. Om den går under namnet galette eller crostata beror på om du befinner dig i Italien eller i Frankrike – men det är alltså same same. Det bästa med den här pajen är att den gärna får vara lite ful. Och att fyllningen är lätt att variera beroende på vad man har hemma i trädgården eller vad som säljs till bra pris i butiken. Du börjar i alla fall med att göra en deg. Jag gör min på Naturli’s veganska block. Degen kavlar du sedan ut och lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Därefter fyller du degen med valfri frukt och kanske någon god smet att lägga i botten. Sen trycker du ihop kanterna, penslar med grädde och sen tjoff in i ugnen. Ungefär en timme senare har du en fantastisk god och enkel kaka! Och knappt någon disk! Win win!
Plommon- och mandelcrostata
Ugn: 185 grader
Deg
- 3 dl vetemjöl (jag använde vetemjöl special)
- 2 msk florsocker
- 150 g kylskåpskallt Naturli’ Vegan Block, delat i mindre bitar
- en nypa salt
- en liten nypa vaniljsocker
- 1-2 msk kallt vatten
Fyllning
- ca 1/2 kg plommon, urkärnade och i mindre klyftor
- nymalen kardemumma (efter smak)
- 2-3 tsk muscavadosocker
- en nypa flingsalt
- en nypa vaniljpulver eller vaniljsocker
- 100 g grovriven mandelmassa
Topping
- mandelspån
- havregrädde
Såhär gör du
Degen
Blanda mjöl, florsocker och salt i en matberedare. Lägg ner smöret och “pulsa” maskinen snabbt tills du får en smulig deg.
Blanda ner det iskalla vattnet och “pulsa” snabbt tills du fått en smidig deg.
Plasta in och lägg i kylen, ca 1 timme.
Plommonfyllningen
Halvera plommonen, ta bort kärnan och dela därefter plommonen i mindre klyftor.
Blanda muscovadosocker, kardemumma, salt och vanilj i en bunke. Lägg i plommonen.
Låt ligga och marinera ca 30 minuter.
Komponering
Kavla ut degen på en bakplåtspapperklädd plåt. Du kan behöva lite mjöl vid utbaket. Du väljer själv hur tjock eller tunn du vill ha din botten.
Lägg ut den rivna mandelmassan, men spara några centimeter till kanterna.
Fördela dina marinerade plommon jämnt över mandelmassan.
Vik kanterna över fyllningen, enligt bilden ovan. Pensla därefter kanterna med grädde och strö över mandelspån.
Låt grädda i mitten av ugnen på 185 grader tills kanterna fått en fin gyllene färg, ca 50-60 minuter.
Låt svalna och servera därefter med glass eller grädde.