Ok, jag tänkte egentligen hålla på receptet. Kanske spara det till en framtida kokbok eller något sådant. Ja, vad vet jag? Jag tycker så väldigt mycket om det! Och det verkade ju ni också göra när jag publicerade en bild på min ostiga kronärtskocksdipp på Instagram. Ja, själva konceptet med att göra en varm kronärtskocksröra att dippa bröd i kanske inte är direkt superoriginellt. Jag skulle vilja påstå att det är en av de mest populära och uppskattade superbowl-rätterna.
Men vad är det då som gör denna varma dipp så god? JO! För det första innehåller den smaksatt färskost. Du kan använda både Boursin eller någon annan vitlökig och örtig färskost. Därefter innehåller den även ost på påse. En blandning av mozzarella och cheddar, färdigriven. Det gör den trådig, smakrik, inte så blöt och helt enkelt väldigt nice.
Slutligen kommer vi till det viktigaste och det är toppingarna. Här har jag på finhackade jalapeños. Man kan såklart köra ner det i själva dippen också, men jag gillar att ha den på istället! Sen strör du över rikligt med koriander, limezest och lite limesaft. Råkar du ha tajin hemma? Ja, men då kör du på det också. Det behövs liksom något syrligt till en sådan supermaffig rätt.
Ja, men just det! Kronärtskockorna då! Jag använder mig alltid av Garants marinerade kronärtskockor på burk. Jag tycker att de är godast. Men ta det du hittar i skafferiet eller i matbutiken. Sånt är inte så noga.
Varm kronärtskocksdipp med mozzarella, cheddar och jalapeños
- 2 burkar marinerade kronärtskockor
- 2 dl crème fraiche
- 150 g färskost med vitlök (t ex Boursin)
- 1 dl majonnäs, t ex Hellmans
- 1 påse (150 g) riven cheddar/mozzarella
- 1 finhackad jalapeño, att toppa med
- Koriander, att toppa med
- lime, saft och zest till topping
- ev tajin, att toppa med
Såhär gör du
Häll av oljan från kronärtskockorna och finhackad dem. Lägg i en bunke tillsammans med crème fraiche, färskost och majonnäs. Ha i lite mer än två tredjedelar av osten, salta och peppra och blanda ordentligt. Lägg i en liten ugnsfast form. Toppa med resterande ost.
Låt gratinera högt upp i ugnen på 200 grader. När gratängen har fått rikligt med färg är den klar, ca 15 minuter.
Låt svalna lite och toppa därefter med jalapeño, koriander, lime och eventuellt lite tajin.
[…] varm kronärtskocksdipp med mozzarella, cheddar och jalapeños […]