Om du frågar mig är ett av de tydligaste hösttecknen när Mont D’or-osten börjar dyka upp i Saluhallens ostdisk igen. Oj, vad jag älskar denna smälta ost! Säsongen pågår från den 15 augusti fram till våren, så vi har gott om tid för ostfest – ingen stress!
Men vad är Mont d’or då? Mont d’Or är alltså en stor fet rund komjölksost från Jura i Frankrike som man låter värma tills den smält. Sedan ställer man den mitt på bordet och låter alla doppa diverse grejer i den. Ja, svårare än så är det inte. En ost ligger på 149 kronor på Möllans Ost här i Malmö och den är lagom att dela på en 4-6 personer som ett snacks. Ja, det går såklart att äta det som huvudrätt också, men man blir rätt jäst av det. Idag tänkte jag i alla fall att vi ska prata om hur man tillagar denna fantastiska skapelse – och vad man kan servera till den.
Hur tillagar man en Mont D’or-ost?
Nu ska vi kika på hur man går tillväga för att tillaga denna fantastiska osträtt! Vi börjar med att ta bort plasten från förpackningen. Då ser den ut såhär! Bli inte rädd av att osten är möglig, det är som det ska. Jag har trippelkollat med ostfolket!
Därefter lägger du hela förpackningen i folie så att det täcker själva lådan men inte osten. Skär ett rutmönster i osten. Häll på vitt vin, kanske en halv deciliter något sådant, och tryck ner hela vitlöksklyftor i skårorna. Jag gillar när det smakar mycket vitlök så jag brukar överdriva. Peppra.
Kör nu in hela osten i ugnen på 200-225 grader och låt den smälta ordentligt, kanske 20-30 minuter. Viktigt att den blir riktigt tillagad och smält. Sen är du klar! Plocka upp vitlöksklyftorna innan om du vill eller var lite försiktig så att du inte råkar äta en hel klyfta. Vissa gillar att peta ner rosmarin och sånt i sin ost också, men jag personligen tycker det är lite onödigt.
Titta! Nu är det klart! Ta bort folien om du vill och lägg över den osten på ett fat eller en tallrik. Ställ mitt på bordet tillsammans med en massa göttiga tillbehör och låt alla dippa bäst de vill!
Vad kan man servera till?
Så! Nu kommer vi till det roliga. Vad vi ska servera till vår smälta megaost! Här vill vi ha grejer som både är goda att dippa i osten och saker som är goda att bara äta vid sidan.
- Bröd! Ett gott stabilt bröd. Ett surdegsbröd t ex.
- Något picklat! Det är superviktigt. Man behöver något som bryter av allt det fettiga. Det absolut godaste är att ha picklad blomkål till, tycker jag. Här hittar du receptet.
- Chips, lättsaltade är riktigt puligt MEN vi provade att ha ostbågar till och det var nog snäppet bättre faktiskt
- Oliver
- Cornichoner
- Potatis, kokta delikatesspotatisar alternativt krossade och ugnsbakade delikatesspotatisar. De ugnsrostade tycker jag är godast.
Vilket vin passar till Mont D’or?
Jag har druckit två viner till osten som jag tycker passar väldigt, väldigt bra. Båda vinerna är vita. Det ena är ett vin som heter Brand och det andra heter Flora. Båda vinerna är riesling och importeras av min favorit Vinstereo och går att beställa till sitt Systembolag.
- Flora har jag tipsat om här på bloggen förut. Det är ett av mina absoluta favoritviner. Ett riesling som är sådär krispigt, ofiltrerat, trevligt! Det verkar finnas att köpa direkt på vissa Systembolag. T ex har Hansa i skrivande stund 11 flaskor inne. Annars klickar du bara in att du vill beställa hem några flaskor till ditt Systembolag från hemsidan. Det är verkligen skitenkelt. En flaska ligger på 199 kr.
- Brand är ett vin som jag upptäckte nu i höstas. Otroligt gott är det. Vi drack det till en Mont d’Or-middag och det var en sådan perfekt matchning. En torr och fruktig riesling. Här kan du klicka för att beställa hem till ditt bolag! En flaska ligger på 166 kronor. Bra pris för ett sådant gott och bra vin!
Lycka till med era Mont D’or-ostar! Nom nom!
[…] korvar som ser ut som avhuggna finger och äter en Mont D’or istället! Säsong nu. Och hos Tuvessonskan får man de bästa tipsen på tillbehör och […]