Varje gång jag lagar paj tänker jag för mig själv “men snälla, varför lagar jag inte det här oftare?”. Paj är ju så förbannat gott, ändå glömmer jag ständigt bort att denna suveräna maträtt finns. Perfekt restmat – vad som helst blir gott i ett täcke av ost. Dessutom är det den perfekta matlådematen, om du frågar mig.
Igår skulle jag laga middag och upptäckte då att vi hade slut på vegofärs i frysen. Och vegofärs är liksom grunden till den paj som jag hade planerat att laga. Då hade jag två val. Det ena var att knalla bort till mataffären några hundra meter bort ELLER fundera ut ett nytt sätt att göra färs på. Vilket alternativ tror ni att jag valde?
Vegansk färs på linser och fröer
Ja, jag valde såklart att experimentera fram ett eget recept på vegofärs. Och gott blev det! Jag började med att blötlägga solroskärnor och lite hasselnötter. Här tror jag att man kan välja lite bland de nötter och fröer som man hittar hemma, det är inte så noga. Nötterna och fröerna fick ligga i blöt en timme eller så. Därefter hällde jag av vattnet och mixade. Sen hade jag i kokta belugalinser och mixade lite till. Slutligen blandade jag i hela kokta belugalinser, så att det skulle vara lite textur i smeten.
För att göra denna smet till en tacofärs stekte jag lök och riven morot. Här hade det varit gott att ha i selleri också, men det hade jag inte hemma. Sedan i med tomatpuré och tacokrydda! I med en burk tacosalsa och lite passerade tomater. Salt och peppar. Sen är det klart! Så enkelt och sanslöst gott.
Chili cheese-kräm
Sen var det dags för osttäcket som man brukar ha i tacopaj. Jag hade en halv grön chili kvar i kylen så den tryckte jag ner i krämen, som jag för övrigt lagar på en crème fraiche och färdigriven ost. Så! Himla! Gott! Att jag inte alltid har gjort min ostkräm så. Grön chili är livet.
Tacopaj med vegansk lins- och fröfärs och chili cheesekräm
Färsen
- 1 dl solroskärnor
- 0,5 dl hasselnötter
- 2 dl torra belugalinser, kokta i buljong eller salt
- 1 gul lök, finhackad
- 3 klyftor vitlök, finhackade
- 1 stor morot, riven
- 1-2 msk tomatpuré
- 1-2 tsk japansk soja
- 1 burk tacosalsa
- ca 1 dl passerade tomater (eventuellt mer)
- 1 påse tacokrydda + lite extra blandat du hittar i skåpen som spiskummin, chili, rökt paprika
- salt och peppar
Ostkrämen
- 3 dl crème fraiche
- 150 g riven ost, t ex cheddar
- 1 finhackad grön chili
Övrigt
- 1 pajdeg
- sallad vid sidan (isberg/romansallad, gurka, burkmajs)
- extra såser: t ex salsa, crème fraiche och guacamole
Såhär gör du
Blötlägg frö och nötter i vatten, ca 1 timme. Häll av vattnet och lägg fröerna/nötterna i en mixer. Mixa grovt och ha därefter i hälften av de kokta belugalinserna. Ha därefter i resterande belugalinser, vi vill ha lite konsistens på vår färs.
Stek lök mjukt i lite olja. Ha i vitlök och morot och stek ytterligare någon minut. Ha i tomatpuré och tacokrydda och stek hastigt. Vänd i lins- och frömixen och rör runt. Ha i tacosås och passerade tomater. Salta och peppra och smaka av med lite soja.
Tryck ut pajdegen i en pajform. Lägg i färsen.
Gör chilicheesekrämen genom att blanda crème fraiche med ost, chili och salt och peppar.
Toppa färsen med ostkrämen. Toppa eventuellt med extra ost.
Placera formen i mitten av ugnen och låt gratinera ca 25-35 minuter på 200 grader tills pajen fått fin färg.
Låt pajen svalna. Det är viktigt! Jag brukar låta den kallna för att sedan värma upp den igen när jag ska äta. Då har den som absolut bäst konsistens.
Servera med en god sallad vid sidan och lite extra goda tacosåser. Nom nom!