Jag vet egentligen att ni inte bryr er och att jag inte borde göra det heller. Men att det börjar bli mörkt innan middagstid. Fan, det är en stress som smyger sig på varje år som matbloggare. Det försvårar ens arbete något så markant. Helt plötsligt går det inte längre att fota middagen. Ja, det låter kanske ytligt men det är det ju också. Ingen vill laga ett recept där presentationsbilden ser ut som skit. Så är det bara.
Idag gör jag i alla fall ett undantag. Mest för att ni var så himla många som frågade efter receptet på chilin som jag lagade till middag igår. Jag har ju verkligen blivit en sucker för att göra långkokta grytor som får bli klara i ugnen. På riktigt, det gör en sådan otrolig skillnad för slutresultatet.
Och i denna chili har jag i de vanliga klassiska ingredienserna som olika sorters chili, bönor, tomat. Det som gör den lite “unik” är att jag har i mörk choklad och valnötter. Lite rött vin istället för öl. Efter 4 timmar i ugnen har den blivit så djup i smaken och fin i konsistensen. Då serverar jag den med ett berg av gräddfil/smetana och färsk koriander. Nachochips vid sidan eftersom jag inte orkade baka cornbread men det hade fasiken varit toppen till. Ja, laga detta i helgen! Supermat i lunchlådan också. Och just det, den är ju vegansk också så länge du använder dig av ett vegetabiliskt “smör” alternativt utesluter det helt. Bra bjudmat!
En långkokt bönchili med mörk choklad, valnötter och lime
- 1 gul lök, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 stjälkar selleri, finhackade
- 1 valfri finhackad chili, t ex jalapeño
- 2 tomater, grovhackade
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl rött vin
- 2 paket svarta bönor (totalt 800 g)
- 1 buljongtärning
- 500 g passata
- en nypa strösocker
- 2 tsk japansk soja
- 2 rutor mörk choklad
- 1 dl finhackade valnötter
- Förslag på torkade kryddor: 1-2 tsk spiskummin, 1-2 tsk paprika, 1 tsk rökt paprika, 0,5 tsk ancho, 0,5 chipotle, 2 tsk oregano, svartpeppar, salt
- 1 lime, saft
- En klick smör och olja till stekning
Toppingar och tillbehör
- gräddfil eller smetana
- koriander
- nachochips
Ta fram en stor gryta som tål ugn. Stek lök, chili och selleri mjukt i olja. Tillsätt vitlök och tomater. Låt steka tills tomaterna mjuknat. Tillsätt valfria torra kryddor och tomatpuré och låt steka med 1-2 minuter. Ha i vin och buljong och låt koka ner.
Ha i passata (alternativt tomatkross), svarta bönor, soja, choklad, strösocker och valnötter. Avsluta med att ha i en stor klick smör. Sätt på locket på grytan och placera i mitten av ugnen på 125 grader. Låt den nu stå och puttra ca 4 timmar. Ta ut grytan ibland och rör runt.
Smaka av med salt, peppar och limesaft.
Servera med gräddfil, koriander och nachochips vid sidan.
[…] En långkokt bönchili med mörk choklad, valnötter och lime […]