Hallå! Nu har det redan gått 1 år sedan Brynt Smör kom till världen. Så märkligt att jag inte riktigt kunde marknadsföra boken med tanke på hur det världsläget såg ut. Inga mässor! Inga författarsamtal! Inga föreläsningar. En liten releasefest hann vi med. Och Nyhetsmorgon! Men det har verkligen varit allt. Visst var det skönt att få hänga hemma mycket med barnen men oj vad jag ändå kan känna mig lite snuvad på hela upplevelsen av att skriva och släppa bok. Aja, det kommer fler tillfällen. Kanske fler böcker! Vem vet.
Ett av de mest populära recepten (som jag fick höra varit med och gästat halv 8 hos mig till och med!) är min rostade rotsellerisoppa från Brynt Smör-boken. Redan i Plåtmat pratar jag mycket om knepet att rosta råvarorna till soppan på en plåt i ugnen – för att intensifiera smakerna. Och just rotselleri är en sådan råvara som, precis som vitkål, har en tendens att ligga och kolla på en i kylskåpet i flera veckor efter att man har använt sin lilla bit till t ex bolognesen.
Då gör vi som så att vi delar rotsellerin i bitar. Skalar och delar äpple och lägger på plåten. Sen är middagen i princip klar – och vi har fått användning av hela rotsellerin. Ja, ta för vana att rosta din bas till soppa oftare. Det funkar till och med med en bas av burktomater! Ett litet vardagshack. Här kommer receptet!

Rostad rotsellerisoppa med gurka, äpple, feta och brynt hasselnötssmör
- 1 rotselleri á ca 350g
- 2 äpplen, skalade och urkärnade
- olivolja, till rostning
- 3 dl syrad grädde (alternativt 2 dl crème fraiche och 1 dl vispgrädde)
- 5 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1 liten citron, saften
- salt och svartpeppar
Topping
- 2 äpplen, i små bitar
- 3 st snacksgurka, i små bitar
- 2 msk citronsaft
- 1/2 paket fetaost, smulad
- 1 knippe färsk dill
Brynt hasselnötssmör
- 25 g smör
- 0,5 dl rostade och grovhackade hasselnötter
Såhär gör du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär bort skalet från rotsellerin och dela den i mindre bitar. Skär äpplena i stora klyftor. De ska vara större än rotselleribitarna eftersom de mjuknar snabbare i ugnen.
3. Lägg rotsellerin och äpplena i en ugnsform, ringla över lite olja och låt rosta i ugnen tills de mjuknat, ca 20–30 minuter beroende på hur stora bitar du har.
4. Koka upp den syrade grädden, vatten och grönsaksbuljong.
5. Häll över den rostade rotsellerin och äpplet i kastrullen och mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten tills du har den konsistens du önskar.
6. Blanda äpple med gurka, citronsaft, fetaost och rikligt med dill.
7. Bryn smöret och vänd i de hackade hasselnötterna.
8. Servera soppan med ett berg av toppingar och avsluta med att ringla över lite hasselnötssmör.
[…] 1. Rostad rotsellerisoppa med brynt smör […]