En av de jobbigaste grejerna med att skriva en kokbok (förutom det självklara faktum: disken) är att bestämma sig för vilka recept som ska få ryka i redigeringsfasen. Det är så himla mycket som ska klaffa och jag är ju en maximalist av rang så jag bara kör på med material – som sedan måste plockas. Ett sådant recept var mina kronärtskocksrolls med brynt smör som jag hade tänkt ha med i brunchkapitlet i Brynt Smör-boken. Jag skrev aldrig färdigt receptet helt, men tänker att detta får duga som guidning och inspiration.

Men kronärtskocksrolls då? Vad är det? Det är min tolkning av lobster rolls. Det var visserligen ett tag sedan lobster rolls trendade och fullkomligt tapetserade mitt Instagramflöde – men samtidigt lär väl denna lyxiga variant av ”korv med bröd” aldrig gå ur tiden. Här har jag bytt ut hummern mot kronärtskocka som jag blandar med en majonnäs på brynt smör. Brödet ska helst vara av briochetyp, det vill säga ett bröd gjort på rikligt med smör. Det ska i sin tur gärna rostas i smör för extra krisp. En smörbomb utan dess like och med det sagt en perfekt brunch-rätt eller ett litet fredagssnack. Nom!
Kronärtskocksrolls med brynt smörmajonnäs och fries

Kronärtskocksröra
- 2 burkar marinerade kronärtskockshjärtan à 270 g
- 2 stjälkar blekselleri, finhackade
- ev 1–2 msk finhackad surkål
- ev lite tabasco eller chilipulver
- en liten skvätt citronsaft
- 1–2 dl finhackad persilja, gräslök och/eller dill
- 1 vitlöksklyfta, riven
Smörmajonnäs
- ca 50 g smör + extra till pensling av brödet
- ca 2 dl färdig majonnäs
- salt och peppar
Servering
- 4–6 goda portionsbröd, t ex korvbröd av briochetyp
- ev lite finhackad jalapeño
- 1 litet knippe gräslök, finhackad
- krispiga sallatsblad
- fries från närmsta grillkiosk
Såhär gör du:
Smörmajonnäs: Bryn smöret. Låt svalna. Blanda med majonnäsen. Ta lite smör i taget tills du har den smak och konsistens du önskar. Smaka av med salt, peppar och ev lite citronsaft.
Kronärtskocksröran: Häll av oljan från kronärtskockorna och grovhacka dem. Blanda med sellerin, eventuellt surkålen och övriga smaksättningar. Blanda i några matskedar brynt smör-majonnäs tills du har den konsistens du önskar. Resterande majonnäs sparar du att dippa pommes och sallat i.
Dela brödet i lite mindre bitar. Pensla med brynt smör. Fördela kronärtskocksröran i bröden. Toppa med gräslök, jalapeños och svartpeppar. Har du brynt smör över kan du ringla det över röran.
Servera kronärtskocksrollsen med en stor portion fries, extra brynt smörmajonnäs vid sidan samt krispiga sallatblad att dippa i majjon.