Förra veckan tog jag tåget till Stockholm. Jag skulle dit för att medverka vid årets Potatispris, ett pris som varje år arrangeras av Svensk Potatis för att bland annat lyfta en profil eller ett företag som har gjort något extra för potatis under året. Jag vann förra året och fick därför sitta med i årets jury – och i år vann alltså Hanna Olvenmark bakom Portionen under tian.
Förutom att medverka vid prisutdelningen hann jag också träffa några matkollegor, gå på möten, besöka museum och gå i lite butiker. Jag bodde på nya hotell Rut förresten, som ligger i Vasastan. Ett hotell jag kan rekommendera. Allt var toppen förutom brödet på frukosten – men jag är också en brödsnobb av rang. Men skit i det, nu kollar vi på några små Stockholmstips!
1. Bar Oas
Jag lärde känna Stefan Fält i samband med att mitt förlag anlitade honom för att formge min tredje kokbok, Brynt Smör. Jag visste direkt att jag skulle gilla Stefan enbart genom att kolla på hans Instagramflöde. Men delvis också för att han är gift med Elin Unnes som jag har varit kär i så länge jag har känt till hennes existens. Stefan har i alla fall gjort Bar Oas varumärke – och det var så jag fick reda på att en av Stockholms trevligaste barer ligger mitt på Drottningtorget.
Till Bas Oas går man i första hand till för att dricka kul vin. Om man inte gillar vin kan man dricka öl, t ex ur en glas-stövel. Slutligen går man hit för att äta snacks! De har lite mat också, som pasta och musslor. På fredagar har de ostron. Servicen är super. Miljön är super! Ja, oj vad jag älskade Bar Oas. Tyvärr tog jag bara en bild och den var enbart på exteriören. Och den var dessutom skitful. Det gör inte Bar Oas rättvisa. Gå dit!
2. Hallwylska Museet
Tills för några år sedan trodde jag att Hallwylska enbart var en bar/restaurang dit Stockholms influencers gick för att äta sponsjulbord. Sen fick jag genom en vän som började arbeta där reda på att Hallwylska också är ett museum. Närmare bestämt ett privatpalats från förra sekelskiftet som har bevarats! Alla rum finns kvar! Kök! Utrustning! Möbler! Konst. Ja, ett otroligt kul och trevligt museum alltså.
Hit gick jag en av dagarna för att gå på visning. Till min stora glädje var det min kompis sambo som höll i visningen. Vi började i köket och arbetade sedan oss igenom rummen. Jag ska inte berätta för mycket nu, jag vill att ni ska gå dit. Men om ni gillar personberättelser, historia, mat och kultur kommer ni älska Hallwylska.
Under visningen fastnade jag framförallt för en sak. Och det var den lilla monitorn uppe vid kägelbanan. I den låg diverse blandade pryttlar men en sak som jag inte kunde släppa blicken från var de små grötdockorna. Ja, du läste rätt – grötdocka. En grötdocka användes i slutet av 1800-talet på samma sätt som man använder mandel i gröten idag. Dockan är gjord av porslin. Har en känsla av att rätt många tänder har krossats genom historien av denna onda, gulliga lilla docka. Som jag nu alltid kommer leta efter när jag går på loppis. Jag vill också ha en grötdocka! Jag såg att de finns på Tradera men då går de för en 300-500 kronor och det är jag allt för snål för.
3. Rönnells Antikariat
Jag har alltid älskat antikvariat och loppisar. Och nu när barnen har blivit äldre och jag därmed äntligen har börjat kunna läsa igen har det blivit en av mina favoritaktiviteter – att titta på böcker. Och visst, Malmö har absolut en del bokantikvariat men ingenting som kan mäta sig mot Stockholms och Köpenhamns megabutiker.
Rönnells ligger vid Stureplan. Bra läge om man har tänkt besöka Hallwylska innan eller efteråt alltså. Nästan krypavstånd. I källaren finns en liten avdelning för kok- och andra matrelaterade böcker. Där fanns en del trist men också en hel del kul. Jag köpte två böcker. En om 20-talets Parishipsters kostvanor, med recept. Och en av Carolyn Steel som heter Hungry City: How food shapes our lives. När jag la upp bokomslaget på Instagram var det direkt flera som skrev att de älskar Steel och hennes böcker/föreläsningar/you name it. Ett tips alltså, utan att jag själv har hunnit mer än ett 30-tal sidor in i boken.
Så, det var allt för den här gången! Nu ska jag återgå till höstlovsfirandet.