När jag lagar mat och försöker göra anspråkslösa råvaror lite roligare brukar jag tänka att jag ska ge dem en liten behandling. En kunglig sådan. Sanningen är den att man kan få vad som helst att smaka fantastiskt om man bara kan knepen. Och att av dessa knep ska vi prata om idag – och det är att ge ett halvfabrikat eller något enkel råvara en liten skjuts med hjälp av en riktig göttig krydda. Närmare bestämt saffran.
För många är saffran synonymt med jul men för mig är det synonymt med lyx. Innan jag började jobba heltid hade jag aldrig gått och köpt en påse saffran. Jag hade verkligen aldrig sen serverat den till ett halvfabrikat eller med en konservburk – men saken är den att en dyr och liten finare råvara verkligen gör sig så bra till en lite billigare och “fulare”. Tre sådana exempel ser vi här idag.
Vi har en gnocchirätt med färdig gnocchi som får the royal treatment med hjälp av en enkel tomatsås som pyntas med brynt saffranssmör. Vi har en tomatbuljong som görs på burktomat som pyntas med saffran. Och slutligen har vi en halvfabrikatshummus som toppas med halloumi som blivit stekt i saffran för extra smak och lyxighet. Hurra för saffran!
Gnocchi med tomatsås och brynt saffranssmör
Den här gnocchin görs på några få ingredienser och är en av de bästa rätterna jag vet. Den perfekta fredagsmiddagen om du frågar mig.
Smörad tomat- och saffransbuljong
Att göra en smörig tomatbuljong är en trevlig helgaktivitet! Den här tomatbuljongen med saffran kan du dricka direkt från kastrullen men den passar kanske lite extra med en god pasta. Ravioli eller tortellini kanske?
Saffranshalloumi med hummus och granatäpple
Slutligen har vi en väldigt enkel och kul vardagsrätt! Använd dig av färdigköpt hummus, t ex den från Sevan. Toppa den sedan med halloumi som du har stekt i saffran och lite annat gott som du hittar i kyl och skafferi.
[…] Äntligen! Nu jävlar ska ni maxa saffransrecepten. Och inte bara i kakan! Ner med saffran i maten. Jag har flera gånger tidigare pratat om den […]