I’m bringing hasselback! Precis som resten av Sverige så fort höstvädret smyger sig på. Jag läste att ”hasselback” var den mest förekommande matreleaterade googlingen 2020. Inga konstigheter där. Hasselback är något av det bästa vi har på potatisfronten. Här har jag kombinerat mina hasselbackare med smörrostad rotselleri, buljongkokta linser och en fantaaastisk god currykräm. Och här kommer receptet!
Belugalinser
Innan vi börjar vill jag skriva några rader om belugalinser för er som är nya läsare här på bloggen. Jag älskar belugalinser. Varför? Jo, för de går att använda till så mycket! Ett knep för att få dem lite extra göttiga är att koka dem i buljong. Ett tips på en sådan buljong är lantbuljongspulver. Det brukar gå att hitta i lite större mer välsorterade matbutiker men annars funkar det lika bra med en god buljong på tärning också. Det är svårt att koka sönder belugalinser, de har en förmåga att hålla formen oavsett. Men stormkoka inte dina linser! Vi vill inte ha mjöliga linser.
Hasselbacksplåt med smörrostad rotselleri och buljongkokta linser
Portioner: 4-6
Ugn: 225 grader
- 1 liten rotselleri
- ca 1 kg delikatesspotatis eller annan lite mindre potatis
- smör
Sås
- 1,5 dl majonnäs
- 0,5 dl crème fraiche
- 2 tsk curry (gärna den starka varianten)
- 1 litet skalat äpple, rivet och urkramat
- salt och svartpeppar
Topping
- rapsfrön
- grönkål
- citronsaft
- ca 1-2 dl torra belugalinser
- 1 msk lantbuljongpulver
Koka linserna i buljong enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
Börja med att hasselbacka potatisen. Skär tunna skåror i den oskalade potatisen, men inte rakt igenom. Lägg på en klädd plåt.
Skär bort skalet från rotsellerin. Dela den i grova bitar, kolla på bilden för att få ett hum om hur stora bitarna ska vara. Lägg rotsellerin på plåten bredvid potatisen. Klä in allt i rikligt med smör. Jag brukar använda mig av en osthyvel för att få till ett jämnt lager smör.
Låt rosta i ugnen tills både potatis och rotselleri har mjuknat. Hur lång tid det tar beror på hur stora potatisarna och rotsellerin är, men 30-40 minuter något sådant tror jag kan ge en indikation i alla fall.
Blanda ihop ingredienserna till din currymajonnäs. Smaka av med salt och peppar.
Dela grönkålen i mindre bitar. Krama den i citron tills den mjuknat.
Ta ut plåten ur ugnen och toppa den med rapsfrön, grönkål, lite extra citron och kokta linser. Salta och peppra! Servera med såsen vid sidan. Nomnom!