Nähä, ännu en tomatsoppa? Jo, men nu råkar det vara en av mina favoriträtter som vi äter flera gånger i månaden och så är det med det. Idag vill jag i alla fall prata om en tomatsoppa som går riktigt, riktigt snabbt att laga och som dessutom inte kräver en stavmixer.
Tomatsoppa med tortellini åt jag första gången 2010. Att jag minns det beror på att jag då befann mig på en utbildning hos SIDA eftersom jag skulle tillbringa en termin i Brasilien. Jag hade fått ett stipendium tillsammans med 11 andra personer och vi hade alltså blivit placerade i Härnösand några veckor för att få oss en liten förberedande utbildning. Vad utbildningen handlade om minns jag inte – däremot minns jag att de äldsta tjejerna i vår grupp lagade middag åt oss en av kvällarna. De gjorde då en tomatsoppa med tortellini. Och jag minns det som att det var en sådan ljuvlig rätt. Nu äter vi den någon gång om året, kanske lite extra under höstmånaderna.
Tomatsoppa utan stavmixer
Igår lagade jag min tomatsoppa på passata, istället för hela skalade burktomater. Lidl brukar ibland ha helt suveräna italienska veckor och då brukar jag bunkra produkter. Jag har ett tag använt mig av passata av god kvalitet på flaska. Och nu hade Lidl passata på 700 gram så jag slog till på några flaskor direkt. Men vad är passata då? Jo, men det är helt enkelt passerade tomater. Det finns inga bitar alls i tomaterna, till skillnad från t ex krossade tomater. Väldigt gott är det i alla fall. Och perfekt om man vill göra tomatsoppa utan att använda sig av en staxmixer. Såhär ser förresten flaskan ut om du vill köpa samma. Om du inte hittar denna på Lidl är Muttis väldigt god också.
Tortellini
När Lidl har italienska veckor brukar de även ha en väldigt god tortellini till bra pris. De har flera olika smaker på fyllningen men till den här rätten skulle jag vilja rekommendera den med pestofyllning. Annars kan du ta vilken annan tortellini du vill, färskpastavarianten är dock den bästa eftersom de är lite större och i mitt tycke även godare.
Tomatsoppa med tortellini och parmesan (ett recept för dig som inte har en stavmixer)
- 1 flaska passata à 700 g
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 morot, finhackad
- olja eller smör till stekning
- 1 dl vitt vin
- 1 buljongtärning
- 1 parmesanskalk
- några deciliter kallt vatten
- 1 dl vispgrädde
- en nypa strösocker
- 1-2 tsk balsamvinäger
- salt och peppar
- 1 påse färsk tortellini
- några nävar färsk parmesan
- Stek gul lök mjukt i olja eller smör i en kastrull. Ha i morot och vitlök och stek ytterligare någon minut.
- Ha det vita vinet och buljongen och låt koka in.
- Häll på passatan och någon deciliter vatten. Du väljer själv hur mycket vatten du tycker är rimligt, men 3-4 deciliter något sådant tror jag är lagom.
- Lägg i parmesanskalken, lite socker och vinäger.
- Låt koka ca 20 minuter och vänd därefter i grädden. Smaka av med salt och peppar.
- Koka tortellinin och lägg sedan ner den i soppan.
- Servera med massvis av färskriven parmesan och lite olivolja och kanske chiliflakes på toppen. Nom nom!
[…] 2. Tomatsoppa med burrata och matvete […]