I min bok Käka Grönt! har jag skrivit ett helt kapitel om gröna biffar och bollar. Jag minns fortfarande första gången jag gjorde vegobollar själv – utan köttsubstitut. Jag var hemma ensam med barnen och kylen och skafferiet ekade tomt. Jag hade dock några morötter, ströbröd och ägg hemma. Jag rev morötterna och blandade dem med mitt ströbröd, lite ägg, salt, peppar och chili. Sedan formade jag dem till bollar, stekte på i rikligt med smör och sen helt plötsligt hade jag middag? Det kändes som att jag hade trollat. En sådan otroligt angenäm upplevelse! Och sedan dess har jag varit tokig i att göra gröna biffar och bollar på lite vad som helst.
Jag gör biffar på grönsaker och rotfrukter, kokta gryn och ris, baljbäxter och nötter. Ja, det går att variera sig i en oändlighet. Det viktigaste, och kanske svåraste, när man lagar vegobiffar är att få till en bra konsistens. En lösning på detta problem är att använda sig av quinoa. Med quinoa som bas får du garanterat fasta och goda biffar. Släng in biffarna i ugnen tillsammans med potatis och toppa därefter med sallad, så har du en god och enkel middag som dessutom, som en extra bonus, kräver minimalt med disk. Receptet kommer från min kokbok Käka Grönt! och om du gillar receptet får du hemskt gärna stötta mig och köpa boken. Det kan du t ex göra här eller här.

Prästostbiffar med rostad potatissallad och kaprisdipp
4 portioner (12 biffar)
Prästostbiffar
4 dl kokt quinoa
3 ägg
3 dl riven lagrad prästost
1–1 1/2 dl ströbröd
salt och svartpeppar
Potatissallad
800 g delikatesspotatis, halverade
1 stort knippe dill, finhackad
2 dl kokta gröna linser
70 g gröna blad
Kaprisdipp
2 dl crème fraiche
2 msk kapris
salt och svartpeppar
Gör så här
- Prästostbiffar: Blanda quinoa med ägg och ost. Ha i lite ströbröd i taget tills du har en formbar smet. Salta och peppra. Ställ kallt i cirka 15 minuter. Forma smeten med lätt fuktiga händer till 12 jämnstora biffar. Lägg på en plåt och låt rosta tillsammans med potatis på 200° varmluft tills biffarna och potatisen har fått en gyllene yta, 25-30 minuter.
- Kaprisdipp: Blanda samman ingredienserna till såsen. Låt stå kallt till servering.
- Servering: Toppa plåten med dill, gröna linser och blandade blad. Servera med kaprisdippen.
4 dl kokt quinoa vad motsvarar den okokt?
Ungefär hälften, det vill säga 2 dl.