Jag kan säga direkt att det här kanske inte är det snabbaste och enklaste receptet ni hittar här på bloggen. Det kan dock vara ett av de godaste. Det går såklart att effektivisera receptet genom att köra ner de konserverade tomaterna direkt tillsammans med riset när man gör risotton – men jag gillar verkligen metoden att göra en riktigt fin buljong först. Visst, det tar tid. Men det unnar vi oss under adventshelgerna, ok?
Tomatbuljongen
Till den här risotton börjar vi alltså med att göra en riktigt god tomat- och saffransbuljong. Det är ett gammalt recept som jag tidigare tagit fram till en pastarätt. Jag gör buljongen på samma sätt men jag spär ut den lite extra och har i en liten extra boost av lantbuljongpulver. Hittar du inte lantbuljong i din matbutik kan du ta vilken annan buljong som helst i pulverform. Den är enklast att dosera.
Tomat- och saffransrisotto med syrlig fänkål, brynt smör och chili
Portioner: 3-4
Tillagningstid: 1-1,5 timme
Tomat- och saffransbuljong
- 1 burk à 400 g konserverade körsbärstomater
- 1 gul lök, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 selleristjälk, finhackad
- 1 morot, finhackad
- 1 kuvert saffran (0,5 g)
- 3-4 dl kallt vatten
- 2-3 tsk lantbuljong
- ev 1 parmesanskalk
- olivolja, till stekning
Risotton
- 3 dl risottoris
- 1 gul lök, finhackad
- 2 små stjälkar selleri, finhackade
- 1/2 fänkål, finhackad
- 1 morot, finhackad
- olivolja till stekning
- 1,5 dl valfritt vitt vin
- ca 1,2-1,4 liter tomat- och saffransbuljong
- massvis av riven parmesanost
- salt och svartpeppar
Topping
- 25 g brynt smör
- extra finriven parmesan
- 1/2 fänkål med vinäger
- chili
Tomat- och saffransbuljongen
Börja med att göra tomat- och saffransbuljongen. Den kan du göra i god tid. Stek gul lök, vitlök, selleri och morot i rikligt med olja ca 5 minuter tills löken mjuknat utan att ta färg. Ha i saffran och låt steka med hastigt. Vänd ner tomaterna, parmesankanten samt vatten och buljong. Låt koka samman, ca 30 minuter.
Sila tomaterkoket. Spara buljongen och häll upp i en kastrull och låt småputtra under tiden du gör risotton. Du ska ha ca 1,2 liter vätska totalt, så om du har för lite vätska när du har silat av din buljong får du ha på lite extra vatten och buljongpulver.
Spara de avsilade tomaterna till risotton.
Risotton
Börja med att steka gul lök mjuk i en gjutjärnsgryta eller stor stekpanna. Ha i selleri, morot och fänkål och stek ytterligare någon minut. Ha i risottoriset och låt det steka tills det blivit glansigt. Vänd nu ner vinet och låt det koka in. Lägg i körsbärstomaterna från buljongkoket.
Späd risotton med lite av din varma tomat- och saffransbuljong i taget och låt det koka in tills riset mjuknat, det tar ca 20 minuter. Spara lite buljong till sist.
Vänd i rikligt med parmesan. Jag skulle säga att det går åt ungefär 2/3 av en normalstor parmesanost som du hittar på t ex Ica. Späd med lite extra buljong efteråt så att du får en risotto som rinner ut fint på tallriken. Den får inte bli för stabbig.
Avsluta med att runda av med smör. Godast är att ha i lite brynt smör direkt i risotton, men det går också bra att ta en skiva smör direkt från kylen och blanda i. Men smöret måste med! Smaka av med salt och svartpeppar.
Toppingar
Avslutningsvis fixar du med den andra halvan fänkål som du har över. Den skär du så tunt du bara kan och häller på lite vinäger.
Lägg upp risotton i djupa tallrikar och skaka tallriken så att risotton rinner ut. Toppa med den syrliga fänkål, lite fänkålsdill, lite chiliflakes, massvis av extra finriven parmesan och slutligen brynt smör. Nomnom!
Wow, det blev sååå gott. Lätt godaste risotton jag lagat. Extra tack för tipset att skaka ut risotton på tallriken, blev hundra gånger finare.
Nämen åh! Vad glad jag blir!
Så god! Missade tipset med skaket, ska prova nästa gång 🙂
Vad kul att du gillade den!
[…] pocherat ägg, hasselnötter och citron Aubergineragu med miso, vitt vin och brynt smör Tomat- och saffransrisotto med syrlig fänkål, brynt smör och chili Sen frågade jag er följare hur ni brukar servera vinet, ni brukar ju sitta på en himla massa […]
Tips på annan grönsak än fänkål? Majoriteten i familjen avskyr tyvärr fänkål.
Selleri funkar fint!