Nytt recept! Ett riktigt puligt sådant. Jag brukar göra ett sötpotatismos med lime, brynt smör och chili som jag serverar till quinoabiffar och örtyoghurt. Det receptet ville jag nu arbeta vidare på. Därmed beslutade jag mig för att göra om sötpotatismoset till en dipp. Samma smaksättningar – men med en twist.
Och denna sötpotatisdipp skulle jag vilja säga är den perfekta dippen till falafel eller quinoabiffar. Perfekt att lägga i en wrap med syrlig grönkål, yohurtbollar och falafel. Jag har sagt det förut och nu säger jag det igen: men den godaste färdigfalafeln som går att köpa i frysdisken är den svenska ärtfalafeln från Garant. Ja, en otroligt enkel och god middag! Älskar att planera mina måltider utifrån såsen/röran.
Det här är vad jag hade i min wrap med sötpotatisdippen som bas:
- granatäpple
- yoghurtbollar (går att byta ut mot fetaost)
- citronkramad grönkål
- koriander
- harissa (blanda gärna ut med olivolja och citronsaft)
Yoghurtbollar
Du kan såklart hoppa toppingbiten men det tycker jag är lite synd. Och om du inte har fetaost i själva dippen behöver du syrligheten från yoghurtbollarna som komplement. För er som inte känner till yoghurtbollar sedan tidigare vill jag säga grattis; ni har något mycket gott framför er. Yoghurtbollar är yoghurt som fått rinna av länge tills den går att forma till små bollar. De går att köpa färdiga från t ex Nablus Mejeri. Då går att hitta i flera olika smaksättningar. Den naturella är min favorit.
Sötpotatisdipp med brynt smör, lime och chili
- 1-2 små sötpotatisar, alternativt 1 medelstor
- 1 paket kokta kikärtor à 400 g
- 50 g smör
- 2 tsk tahini
- 1/2 färsk chili, alternativt chilipulver/chiliflakes
- en nypa spiskummin och eventuellt även garam masala
- 1 lime, salt och zest
- ev 50 g fetaost
- kallt vatten att späda med
- olja, till rostning
- salt och peppar
Topping
- Granatäpple
- Yoghurtbollar
- Koriander
- Pinjenötter, alternativt pistagenötter eller rostad mandel
Skala sötpotatisen och dela i mindre bitar. Lägg på en plåt och ringla över olja. Låt rosta mjuka i ugnen på 200 grader, ca 20-30 minuter beroende på hur stora bitar du har.
Bryn smöret och ställ åt sidan.
Skölj av kikärtorna och låt dem rinna av. Lägg dem i en mixer tillsammans med den rostade sötpotatisen. Ha i kryddor, chili och tahini. Låt mixa helt slätt. Ha i limesaft och limezest. Ha nu i smöret lite i taget under tiden du mixar. Spara lite smör till efteråt. Om du vill kan du nu även mixa ner lite fetaost i din röra. Det är supergott.
Om din röra är lite för stabbig eller tjock är det nu dags att arbeta på konsistensen. Mixa ner lite kallt vatten åt gången tills du har fått en fin och inte för tjock röra. Om du vill kan du även använda dig av yoghurt att späda med.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp sötpotatisdippen på ett fat och toppa med lite extra brynt smör, granatäpple, limezest, koriander och nötter.
Det här blev dagens middag. Så got, men oj vad mäktigt! Mätta blev vi. Tack för middagsinspiration 🙂
Haha, ja den är otroligt maffig!